Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı 6.Uluslararası Lif ve Polimer Araştırmaları Sempozyumu Mete Cengiz Kongre Merkezi’nde yapıldı. BUÜ eski rektörü Yusuf Ulcay, sempozyumun açılışındaki konuşmasında, lif, polimer ve tekstil sektöründe Bursa’nın, Türkiye’nin toplam ihraçatının yüzde 5’ini karşıladığını söyledi.
Sektörün uluslararası pazarlarda daha sağlıklı ve çevre dostu ürünler arayışı içinde olduğunu ifade eden Ulcay, firmaların kendilerini gelişmelere ve düzenlemelere adapte etmek zorunda olduklarını dile getirdi.
Yusuf Ulcay, sektörün gelişimi ve rekabeti için strateji planının ve ar-ge’nin çok önemli olduğunu altını çizerek, “Lif ve Polimer Araştırma Enstitüsü olarak lif, polimer ve tekstil sektörü için farklı üniversiteler ve firmalardan, akademisyen ve araştırmacılarla beraber yüzden fazla akil, ehil ve güvenli kişilerden oluşan uzmanlarla farklı çalıştaylarda bir araya gelindi ve lif, polimer ve tekstil için stratejik bir ajanda oluşturuldu” dedi.
Ulcay, 1 Ocak 2020 itibari ile Sanayi Bakanlığı onaylı 4 farklı alanda 1227 ar-ge merkezi olduğunu söyleyerek, “Makine ve teçhizat imalatına ait 179 ar-ge merkezinden 28’i, otomotiv yan sanayisine ait 129 ar-ge merkezinden 49’unun Bursa’da. 112 yazılım üzerine ar-ge merkezinin 3’ü Bursa’da bulunuyor. Bilgisayar ve iletişim teknolojileri alanında 78 ar-ge merkezinden 3’ünün Bursa’da. Elektrik ve elektronik alanında 78 ar-ge merkezinden 2’si de yine kentimizde . Ancak, savunma sanayisinde Türkiye’de 38 ar-ge merkezi var ama Bursa’da hiç yok” diye konuştu.
Ulcay, Lif ve Polimer Araştırmaları Enstitüsü olarak misyonlarının lif, polimer ve tekstil alanında firmaların ve onların araştırmacılarının kendi kurumlarına ve bulundukları topluma sürekli katkı koyabilen bir kurum ve birey olarak hazırlamaya destek vermek olduğunun altını çizdi. Kurumların ortaklıklar kurmasının ve iş birliği yapmalarının karşılıklı fayda getireceğini vurgulayan Ulcay, sempozyum için işbirliğinde bulunan tüm katılımcılara, maddi destek veren firmalara teşekkür etti.