Ekim 2018’de gerçekleşecek olan Bursa Barosu Olağan Genel Kurulu için Başkan adaylığını düzenlediği basın toplantısı ile açıklayan Av. Şerafettin Yavuz yaptığı açıklamada “Hukuk ve adaletin önündeki her türlü engelle mücadele eden; mesleğin ve meslektaşın saygınlığını koruyan; güçlü, saygın ve etkin bir Baro için Ekim 2018 de yapılacak olan Baro seçimlerinde Bursa Barosu Başkanlığı’na adayım. ‘Herkes için Baro’ sloganıyla çıktığımız yolda değişimden yana olan meslektaşlarımız ile birlikte Bursa Barosu’nda yeni bir sayfa açmaya kararlıyız” dedi.
Av. Şerafettin Yavuz, Burçman Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla Ekim 2018’de gerçekleştirilecek Bursa Barosu Başkanlık seçimlerine adaylığını açıkladı. Yaptığı değerlendirmede mesleğin sorunlarına değinen Yavuz çözüm önerilerini de beraberinde sıraladı.
Mevcut Baro yönetimine de eleştiriler getiren Yavuz, ‘Meslektaştan Meslektaşa’ söylemi ile görevi devraldıkları ilk günden itibaren Baro’nun seçilmiş kurullarını yok sayarak, seçime zorlayarak, çalıştırmayarak (Staj Yürütme Kurulu, Baro Meclisleri, Baro Akademisi, Staj Komisyonu vb) ayrıştırıcı, ötekileştirici bir yönetim anlayışı ortaya konulduğunu savundu.
Av. Yavuz, 2017 yılı Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu seçimlerinde Bursa Barosu Delegesi olan önceki dönem başkanlarının birbirine karşı yarıştırılmasının Baro’da temsil ve yönetim zafiyetinin ayrı bir göstergesi olduğunu savundu.
Av. Şerafettin Yavuz, öneri ve eleştirilerini sıraladığı konuşmasının sonunda “Ötekileştirmeden ‘Hepimiz İçin Baro’ fikri ile çıktığımız yolda, bu onurlu görev için tüm meslektaşlarımın desteğini bekliyor, demokratik haklarını kullanmak üzere seçim günü sandık başına davet ediyorum” dedi.
Av. ŞERAFETTİN YAVUZ’UN BASIN AÇIKLAMASI METNİ
Kıymetli basın mensupları,
Değerli meslektaşlarım,
Hepinizi saygı ile selamlıyorum.
Hukuk ve adaletin önündeki her türlü engelle mücadele eden; mesleğin ve meslektaşın saygınlığını koruyan; güçlü, saygın ve etkin bir Bursa Barosu için Ekim 2018’de yapılacak olan seçimlerde Bursa Barosu Başkanlığı’na adayım.
Ülkemizin içinden geçtiği olağanüstü koşullardan yargı sistemimiz de olumsuz etkilenmiş, bundan savunma da nasibini almıştır. Savunma / avukat adeta yargının üvey evladı haline gelmiştir.
Bursa Barosu’na kayıtlı meslektaş sayısı, her yıl levhaya kayıtlı üye sayısının %10’undan daha fazla artmaktadır. Türkiye ortalamasının üzerindeki bu artış ile orantılı şekilde iş imkânı ve Baro olanakları geliştirilememiş, aksine avukatların çalışma alanları giderek daralmıştır. Neticede diğer sorunlarla beraber en çok da ekonomik sorunlar kıdem farkı gözetmeksizin tüm meslektaşlarımızı derinden etkiler hale gelmiştir.
Avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak, avukatlık mesleğini geliştirmek, hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak baroların öncelikli görevi olması gerekirken bugünkü baro yönetimleri bu anlayış ve yaklaşımdan son derece uzaktır. Gerçekten de hukukun siyasetini yapması gereken baro yönetimleri genel siyasetin tarafı olmuş, iktidarla çatışmayı meslek siyaseti sayan bir bakış açısı ile baro yönetilmeye çalışmıştır. Bunun sonucunda kurumsal baro kimliği zayıflamış, baro; aidat toplayan, pul satan kurum haline gelmiştir.
Tüm bu sorunların yanı sıra mevcut yönetim “Meslektaştan Meslektaşa” söylemi ile görevi devraldığı ilk günden itibaren Baro’nun seçilmiş kurullarını yok sayarak, seçime zorlayarak, çalıştırmayarak (Staj Yürütme Kurulu, Baro Meclisleri, Baro Akademisi, Staj Komisyonu vb) ayrıştırıcı, ötekileştirici bir yönetim anlayışı ortaya koymuştur. 2017 yılı Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu seçimlerinde Bursa Barosu Delegesi olan önceki dönem başkanlarının birbirine karşı yarıştırılması Baro’da temsil ve yönetim zafiyetinin ayrı bir göstergesi olmuştur.
Değerli Bursa Barosu Üyeleri;
Her ilerleme ve gelişim ancak değişimle mümkündür.
Baromuzun 109 yıllık ortak değer ve geleneklerini yaşatıp, güçlü şekilde geleceğe taşımak için, birlik ve dayanışma içerisinde ortak aklı ön planda tutarak her türlü sorunu cesaret ve kararlılıkla çözmek için yola çıktık.
Bunu ancak, meslektaş dayanışması içinde iletişime ve uzlaşmaya açık ama kararlı ve ilkeli bir yönetim anlayışı ile başarabiliriz. Biz bu sorumluluğu almaya hazırız.
Hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının korunup ülkemizin güçlü bir hukuk devleti olması yolunda gereken çabayı göstermek hukukçu olarak temel görevimiz olacaktır.
Baromuzu her türlü siyasi ve ideolojik tartışmaların dışında tutarak, mesleğin ve avukatın sorunlarını çözmek öncelikli hedefimiz olacaktır.
Kent ve çevre haklarına duyarlı etkin bir Baro yönetimi sergilenecektir.
Avukatlık mesleğinin kamusal yanı ihmal edilmeden, genç avukatlarımız başta olmak üzere meslektaşlarımızın ekonomik şartlarının iyileştirilmesine yönelik projelerimizi hayata geçireceğiz.
Yapımı devam eden Yeni Adliye Kampüsü’nde kurumsal savunmayı temsil eden Baromuzun hangi fiziksel imkânlara sahip olacağı, avukatların yeni yerleşkede mesleği hangi imkân ve koşullarda icra edeceği, yani mesleğimizin fiziksel koşullar bakımından uygulama kalitesi Baromuzun adliye projesinde etkin taraf olmasına bağlıdır. Bu etki bugüne kadar görülememiştir. Bursa Adliye ve İcra Dairelerinde avukatların bugüne kadar çektiği yoksunluklara bundan sonra da yeni adliyede de katlanması mümkün değildir. Seçilmemiz halinde yeni adliye kampüsünde baromuzun ev sahibi, avukatların da yargının mensubu kabul edildiklerini gösteren imkânların sağlanması konusunda sonuç alıcı şekilde gerekli çalışmalar titizlikle yürütülecektir.
Meslekte yabancılaşma başta olmak üzere mesleki sorunlarla mücadelede temel güç kaynağımız mesleki dayanışma olacaktır.
Mesleğin ve Baronun güçlü, saygın temeller üzerinde yükselmesi için evrensel hukuk ve adalet duygusu içinde katılımcı, kucaklayıcı, şeffaf, hesap veren bir yönetim anlayışı içesinde hareket edeceğiz.
Ötekileştirmeden “HEPİMİZ İÇİN BARO” fikri ile çıktığımız yolda, bu onurlu görev için tüm meslektaşlarımın desteğini bekliyor, demokratik haklarını kullanmak üzere seçim günü sandık başına davet ediyorum.
- ŞERAFETTİN YAVUZ KİMDİR?
Avukat Şerafettin Yavuz, 1974 Artvin doğumlu. Ortaokulu Orhangazi Lisesi’nde, liseyi Bursa Yıldırım Beyazıt Lisesi’nde tamamlayan Yavuz, Hacettepe Üniversitesi Sağlık İdaresi Yüksek Okulu’nda 3 yıl okuduktan sonra, hukuk okuma arzusu ile yeniden sınava girerek Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı. Okulunu başarıyla bitiren Yavuz, avukatlık stajını 2002 yılında Bursa Barosu’nda Stajyer Avukat temsilcisi olarak tamamladı.
- 2008-2010 Yılları arasında Bursa Barosu Yönetim Kurulu Üyeliği,
- Bursa Baro Meclisi Genel Sekreterliği,
- Baro Akademisi Genel Sekreterliği,
- Baro Staj Yürütme Kurulu Üyeliği,
- CMK Komisyon Başkanlığı,
- Bilişim ve İnternet Komisyonu Başkanlığı gibi pek çok kurulda görev yapmıştır.
Yaklaşık 15 yıldır Bursa Barosu’na bağlı olarak serbest avukatlık yapan Yavuz, lojistik sektöründe çalışan Emine Yavuz ile evli olup, Kayra Kemal Yavuz isminde bir oğlu bulunmaktadır.