Bir yıl önceki karnede, 100 üzerinden not verilen derslerin çoğundan SIFIR alan Başkan Aktaş’ın karnesinin bu yıl da adeta spor toto kolonuna döndüğünü ifade eden Türkoğlu, “Her açıdan kifayetsiz bir öğrenci profili çizen Sn. Aktaş’ın, hizmet sürecinin ne yazık ki tamamı, Bursamız için kayıp yılları ifade ediyor” şeklinde konuştu.
Geçen yıl ki değerlendirmelerinde Cumhurbaşkanı’na seslenerek, Bursa’nın selameti açısından Aktaş’ın görevden alınıp sistem dışına çıkarılmasını istediklerini hatırlatan Türkoğlu, “Anlaşılan o ki; Reis’i de ipin ucunu kaçırıp illallah ederek, Aktaş için, ‘Ne hali varsa görsün!’ dedi. Ne diyelim, çoğu gitti azı kaldı, nasılsa ilk sandıkta Bursalılar zaten gereğini yapacak” ifadesini kullandı. Türkoğlu’nun 2. karne açıklaması aynen şöyle:
Bildiğiniz gibi yarın 31 Mart 2019 tarihli yerel seçimlerin yıldönümü…
Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş’ın atanmasının üzerinden 4,5 yıl; seçilmesinin üzerinden de 3 yıl geçti.
Hatırlanacağı gibi bundan tam 3 yıl önce Merinos AKKM’de, Bursa’ya dair partisinin ve kendisinin projelerini anlatmış, nasıl bir Bursa vadettiklerine dair dair projelerini bir bir anlatmıştı.
Son derece gurur ve heyecanla açıkladığı projelerinin yerinde yeller estiğini, geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz karne töreninde üşenmemiş sizlere tek tek anlatmıştık.
Aradan bir sene daha geçti ve yetersiz hizmet anlayışını bir kez daha kamuoyu gündemine taşıma sorumluluğumuzun gereği olarak, geldiğimiz noktadaki durumunu, Kıymetli Bursalı hemşehrilerimizle yine paylaşmak istiyoruz.
Sağlıklı kentleşmeden tutalım; kent içi trafikten, genel olarak ulaşıma, eğitime, kültür sanattan çevreye, ekolojiden iklime, gençlerden çocuklara, ekonomiden turizme kadar sunduğu bütün vaatlerin halen daha yerinde yeller esiyor.
Bütün bunları, bugün de tek tek anlatmak üzere karşınızdayız
TRAFİK 2 YILDA ÇÖZÜLECEKTİ!
Başkan Aktaş, ‘Bursa’ya Vaadimiz Var’ başlığı altındaki sunumda, ilk olarak 2035 yılını hedef alan ulaşım master planına geniş yer vermiş, 2 yıl içinde daha rahat bir trafik sözü vermişti. Aynı şekilde daha konforlu, daha hızlı bir ulaşım için Terminal – Kent Meydanı raylı sistemi, bu sistemin yer altından da Osmangazi Metro İstasyonu’na bağlanacağını müjdelemişti mesela!..
Çok uzun süre kaderine terkedilen projenin çürüyen raylarına, İYİ Parti olarak biz PAS SÖKÜCÜ sürünce tamamlamak akıllarına geldi. Nisan 2022’de deneme sürüşleri, Mayıs’ta da seferler başlayacak dediler. Hadi Nisan da geldi, takipteyiz yine unutmayın.
Bu sistemin Osmangazi Metro İstasyonu’na yer altından bağlanması vaadi ise yalan oldu. Uyduruk bir yer üstü bağlantısıyla işi kurtaralım diyorlar.
GÖRÜKLE BAĞLANTISI NEREDE?
Sn. Alinur Aktaş, Bursaray’ın üniversiteden Görükle’ye 6 km’lik güzergah üzerinde yapılacak 6 istasyonla uzatılacağını müjdelemişti. Bursaray hali hazırda üniversite kampüsünde çakılı kalmış durumda.
KESTEL-ULUDAĞ OSB BAĞLANTISI UNUTULDU!
Kestel’deki Bursaray İstasyonu’nun son durağı güya 6 km daha uzatılacak, Uludağ OSB’ye kadar ulaşılacaktı. Sn. Aktaş Uludağ OSB’nin önemini vurgulayarak yaptığı bu vaadinin halen daha esamesi
34 KAVŞAK ÇÖZÜM BEKLİYOR!
Biliyorsunuz, Bursa’ya tam 59 yeni akıllı kavşak daha yapılacaktı.
Hiç boşuna aramaya kalkmayın göremezsiniz. Sadece 24 tane kavşakta, kısmi dokunuşlarla iyileştirme yapılmaya çalışılmıştı. Acemler Kavşağı’naki direksiyonel kavşak uygulamasını da eklersek 25 oldu, yani tam 34 kavşak çözüm beklemeye devam ediyor.
DEMİRTAŞ-ÇALI METROSU DA BUHAR OLUP UÇTU!
Demirtaş’tan Çalı’ya yeni metro hattı olacaktı, hatırlıyor musunuz? Ballandıra ballandıra da anlamışlardı. Demirtaş, Fatih Sultan üzerinden Çalı ve yöresindeki yeni yerleşim bölgelerine bağlanacaktı. 20.7 Km’ydi ve 17 istasyonlu olacaktı. Peki geride kalan 4,5 hizmet yılında hiç adını bile andıklarını duydunuz mu? Hayır tık yok!
YILDIRIM-OSMANGAZİ YERALTI METROSUNU GÖREN VAR MI?
Yıldırım ve Osmangazi’yi birbirine bağlayacak ve tamamı yer altından yapılacak olan metroyu bilboardlarda bile tanıtmış, 28.7 kilometrelik hattın 23 istasyonun güzergahlarını dahi açıklamışlardı. Bu hat da güya Gürsu, Acemler ve Demirci üzerinden Çalı ve yöresindeki yeni yerleşim bölgelerine bağlanacaktı. Bir yıl daha geçti akıbetinin ne olduğunu bilen yok!
DEĞİRMENÖNÜ İLE OTOSANSİT, KÖPRÜ MÜJDESİNİ BEKLİYOR!
Millet Mahallesi’ne, Beşyol’a yeni kavşaklar, bisiklet yolları ve 37 adet ‘park et devam et’ istasyonları ile Balıklıdere üzerine yeni bir köprü yapılması da ulaşım projelerinin içinde yer alıyordu. Bu köprüyle Değirmenönü ile Otosansit birbirine bağlanacaktı. Bu konuda Sn. Aktaş’tan adeta ‘çıt’ çıkmıyor. Samanlı’daki Deliçay köprü düzenlemeleri ile “İdare edin” diyorlar.
İzmir Yolu ve Mudanya Yolu’nda 9 adet ‘park et devam et’ istasyonu yapıldı ancak diğer istasyonlar için yapılan bir tek kamulaştırma çalışması falan da yok. Ne oldu, yalan oldu!
YEŞİL BURSA DEDİ,
BETON BURSA OLDU!
Bursa’nın yeşiline tekrar kavuşacağı müjdesinin verildiği vaatler toplantısında, Sn. Aktaş öylesine coşmuştu ki, “Yeşil Bursa ile yeniden tanışacağız” sözünü de vermişti. Gelinen durumu söyleyelim:
Şehir içinde şehir sloganıyla, Down Town rezaletinde beton yoğunluğunu artırarak tüy diktiler. Termalköy yapma sözü verdikleri Sıcaksu/Tabakhaneler bölgesini, TOKİ projesiyle konut alanına dönüştürdüler.
Hal bu ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönetmeliğine göre, bir şehirde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan miktarı Almanya ve İtalya’da olduğu gibi en az 15 metrekare olması gerekiyor.
Ne var ki Bursa’da kişi başına düşen ortalama yeşil alan sadece 4,3 metrekare. Merkez ilçelerde durum çok daha kötü. Mesela Yıldırım’da 0,93, yani 1 metre bile değil. Osmangazi’de 4,88, Nilüfer’de 6,39 metrekare. Diğer ilçeleri hiç saymaya gerek yok.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye
ettiği “aktif yeşil alan” oranı ise kişi basına en az 9 metrekare.
Neresinden baksak, Sn. Aktaş’ın son bir yılında da Yeşil Bursa maalesef hızla grileşmeye devam etti.
500 DÖNÜMLÜK MİLLET BAHÇESİ YALANINI AMAN REİS DUYMASIN!
‘Kentleşme ve Çevre’ ile ‘Yeniden Yeşil Bursa’ hedefi ile başlayan vaatleri de halen daha gören duyan yok!
Örneğin Ürünlü’de 70 futbol sahası büyüklüğündeki 500 dönüm alana yapılacak Millet Bahçesi’nden bu yıl da tek kelime söz eden olmadı.
Hatta Sn. Aktaş artık bunun adını bile anmıyor.
ÇELTİK TEMATİK SU PARKI’NA KAZMA BİLE VURULMADI!
Biliyorsunuz, Terminal binasının arkasında tam 86 dönümlük alanda ‘Çeltik Tematik Çiçek ve Su Parkı’ yapılacaktı. Büyük bir gururla açıklanan bu çevre projesinin dosyası, Büyükşehir’in hangi tozlu rafında duruyor, vallahi kimseler bilmiyor?
GÖKDERE ÇOCUK PARKI’NIN GELECEĞİ BELLİ DEĞİL!
Yaklaşık 200 dönümü kapsayan ‘Gökdere Çocuk Aktivite Köyü ve Trafik Eğitim Merkezi’ projesinin çalışmaları üstün körü başladığıyla kaldı, devamının gelmesini bu yıl da bekledik ama maalesef daha çok bekleyeceğiz gibi görünüyor.
DEMİRTAŞ’A BİR PARMAK BAL ÇALINDI, HEPSİ O KADAR!
Demirtaş Barajı’nda adeta kaderine terkedilen çim kayağı tesislerinde yapılacağı vaat edilen 93 dönümlük ‘Eğlence Parkı ve Mesire Alanı’nın kaderi de hep proje aşamasında kalmak oldu. Ses seda çıkmayan projeye bugün kazma vurulsa bile, 300 günde ancak biter deniliyor.
HAMİTLER’DE, 300 DÖNÜMLÜK BOTANİK PARKI SÖZÜ UMUTSUZCA BEKLİYOR!
‘Hamitler Katı Atık Depolama Islahı’ vaadi ile açıklanan 300 dönümlük, ‘Yeni Botanik Park’ ile ilgili çalışmaların da laf olsun diye başladığı artık çok açık, çünkü geride kalan bir yıl içinde de arpa boyu kadar dahi yol alınmadı.
Halen daha burası için de 500 güne zor biter yorumları yapılıyor.
TERMİNAL ARKASINDAKİ 86 DÖNÜME DEVASA PARK YAPILACAKTI. HANİ NEREDE?
Terminalin arkasında tam 86 dönümlük yeşil alan üzerine devasa bir park sözü verilmişti. Reklam kokan o havalı civalı sunumda, tam bir cazibe merkezi olacağına vurgu yapılan parkı, keşke yapsaydınız da biz de buradan alkışlasaydık. Yeşil Bursa sözü verip, tam tersini yapıp betonlaşmaya neden olmak heralde böyle bir şey olmalı.
HURDACILAR DA KENT DIŞINA TAŞINMA UMUDUNU KESTİ!
Hurdacı esnafına şehir dışında kompleks sözü verilmişti, hatırladınız mı? Bu yıl da santim ilerleme olmadığı için Hurdacılar Derneği halen daha kendi göbeğini kendi kesmeye çalışıyor.
33 MAHALLE HALEN DAHA YAŞAM ALANI HAYALİ KURUYOR!
Mudanya Şehir Stadı’nın olduğu alana uygulanacak olan ‘Altı Otopark Üstü Yaşam Alanı’ projeleri, ayrıca 33 farklı mahallede hayata geçirilecekti. Bu projelerden bu yıl da çıt çıkmadı. Sn. Başkan orada neredeyse 8 kez poz verdi, daha da vermeye yüzü kalmadı çünkü artık önünden bile geçmiyor
5 MİLYARLIK TURİZM PASTASINI GÖREN DUYAN OLDU MU?
Hatırlayın, Türkiye’nin 2023 hedefinde 50 milyar dolar olan turizm gelir hedefinin, 70 milyar dolar olarak revize edildiğini söylemişti Sn. Alinur Aktaş ve Bursa’nın bu rakamın 5 milyarına talip olduğunu duyurmuştu.
Bu kapsamda söz verilen 7 turizm bölgesinin belki bir tanesi, bu yıl hiç olmazsa yapılabilir dedik, o da olmadı. Zaten turizme olan bakışlarını Koza Han’a olan yaklaşımlarından biliyorsunuz. Orada neredeyse tarihsel bir zemin skandalına yol açıyorlardı da, İYİ Parti olarak biz engelledik.
JEOTERMAL TURİZMİNDE DE HAYAL SATTILAR!
Sıcaksu Bölgesi’ndeki ‘Jeotermal Turizm’ projesi tam 410 bin metrekarelik alanı kapsayacaktı. 120 dönümü zaten önceki dönemde kamulaştırılmıştı ve öylece mezbelelik bir halde duruyordu. Burada bir anda TOKİ marifetiyle konut ve ticari alanların olacağı beton projesine döndüğünü açıkladılar. Derhal bölgede eylem yaparak yüksek sesle tepki gösterip protestolarda bulunduk. Şimdilik bir sessizlik var ve jeotermal vaadiyle ilgili tek söz edilemiyor. Muhtemelen Sn. Aktaş, burada Termalköy sözü verdiğine bin pişman.
3 YENİ MARİNA SÖZÜNDEN BİR TANESİ BİLE ORTADA YOK!
Mudanya Güzelyalı’da, Kumyaka’da ve Gemlik’te yeni marinalar yapılacaktı. Bu yıl da bu konunun yanından dahi geçilmedi. Sadece yıllar önce üç kez göstermelik keşif yapılıp boy gösterdiklerini biliyoruz. Aynı proje kapsamında Mudanya’nın saklı cenneti Tirilye de güya tekrar ayağa kaldırılacaktı. Sn. Aktaş bunları da çoktan unutsa da, bilsin ki hemşehrilerimiz unutmadı.
GÖLYAZI PROJESİ İÇİN DAHA NE KADAR BEKLENECEK?
2019 vaat furyasının içinde, Gölyazı’nın ciddi bir turizm markası olduğununun vurgulanması ve bunun daha da geliştirilmesi de vardı. Bu proje de bu yıl ki olmayan hizmetlerden doğal olarak nasiplenmedi. Yani halen daha beklemede ve daha çok bekleneceği o kadar aşikar ki!..
DAĞ İLÇELERİ ‘SAKİN ŞEHİR’ OLACAKTI, ‘ÇİLE ŞEHRİ’ OLDULAR!
Nüfusu 50 binin altında olan İznik, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ve Keles ilçeleri, ‘sakin şehir’ olacaktı. Çok şükür geride bıraktığımız bir yıl içinde de bir şey yapılmayınca, huzur(!) içinde oldular.
İZNİK’E YİNE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR!
İznik, ‘UNESCO Dünya Mirası Aday Listesi’ndeydi ve çok önemli bir değerdi. Bunun altını çizmişler ve İznik’i gerçek listeye aldırmak için sonuç alıcı girişimlerde bulunacaklarını açıklamışlardı. Geçen hizmet yılı içinde İznik için bir icraat yapmayı bırakın, ilçenin yakınından dahi geçmediler. Maalesef bu vaatleri de havada kalmaya devam ediyor.
ULUDAĞ 4 MEVSİM TURİZMDEN VAZGEÇTİ, BİR MEVSİME HASRET KALDI!
Vaat projelerine göre Bursa’nın vazgeçilmezi Uludağ, sadece kışın değil, 4 mevsim cazibe merkezi olacaktı.
Orada günübirlik tesislerle ilgili projelerini tamamladıklarını ve bakanlığa teslim ettiklerini açıklamışlardı.
Otoparkı, kafeteryası, camisi, eğlence merkezi ve restoranına kadar her türlü hizmeti vatandaşların burada alabileceğini de eklemişlerdi. Hizmet sürelerinin bir yılını daha geride bıraktılar, peki sonuç ne? Halen daha Uludağ’da da ne yapılıyorsa otelci esnafı yapıyor, belediye sadece iki binayı yıkmakla işini yaptı zannediyor.
KÜLTÜR, SANAT, SPOR DA, BİR TÜRLÜ GELMEYEN YATIRIM SIRASINI BEKLİYOR!
Kültür, sanat ve sporda değerlerine sahip bir Bursa hedefi için yola çıkılmıştı. Açık hava tiyatrosu yenilenecek, İpekyolu Film Festivali, yaklaşık 10 yıl aradan sonra yeniden başlatılacaktı. Bu yıl da boşuna bekledik çünkü yine küçük bir adım bile atılmadı. Yıldırım’da uyumayan kütüphane sözü de havada kaldı; ne yazı ki sadece bir hayırsever vatandaşın yardımıyla 1 adet yapılabildi. E-spor merkezleri sözü de gerçek olmayı bekliyor.
‘BURSASU PROJESİ’NİN AKIBETİNDEN HABERİ OLAN VAR MI?
‘BursaSu Projesi’nin lansmanının ne denli havalı yapıldığını hatırladınız değil mi?
Bursa’nın bütün caddelerinde bilboardlarda tanıtılan; yazılı, sözlü ve görsel medyada günlerce reklamı yapılan BursaSu Projesi gerçek olsun diye diğer bir değeri MURADİYE SU’yu resmen feda ettiler. Muradiye Su’nun adını değiştirip, “Alın size BursaSu Projesi” dediler, iyi mi?
Onca masraf neden yapıldı, Bursalıların bunca parası neden sokağa atıldı, Sn. Aktaş bir zahmet kamuoyuna anlatsın.
Bu yıl da klasik sorumuzu sorarak bitirelim. Peki bu 4,5 yılda hiç mi bir şey yapmadı Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Alinur Aktaş?
Hakkını teslim edelim, dişe tırnağa dokunur(!) bazı işler tabii ki yaptı.
Hadi gelin yine onlardan söz edelim
BURSALILARA EN PAHALI SU FATURALARINI ÖDETTİ, HALEN DAHA ÖDETİYOR!
İYİ Parti’nin BUSKİ önünde yaptığı sayaç eyleminden sonra, “Katı Atık Bedellerini faturalardan çıkartıp suyu ucuzlattık” diyerek sorunu geçiştirdi. Ancak Bursalılara, Türkiye’de birim maliyet fiyatı en yüksek olan suyu halen daha içirmekte ısrar ediyor. Bu yıl da değişen bir şey olmadı.
YUNUSELİ HAVAALANI’NI BETONLAŞTIRMAYA KALKIŞTI!
Bursa’da kent merkezinde 1400 dönümlük araziyi kapsayan Yunuseli Havaalanı’nı ranta açmaya kalkıp betonlaştırmayı kafaya taktı.
Tepkiler üzerine, “Öyle sanıldığı gibi 20-25 katlı binalar yapmayacağız, 5-6 katlı ve en fazla 8-10 bin konut planlıyoruz” itirafında bulundu.
Bursa kamuoyunun topyekün tepkisi sürünce, 750 dönümünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrederek, “Yunuseli’nin bizimle ilgisi yok” dedi. Bu yılı sessizlikle geçirdi ancak herkes biliyor, kaptanın yalan söylediğini ve zarların hileli olduğunu.
DÜNYANIN EN PAHALI STADINI HALEN DAHA BİTİREMEDİ!
Halkın TİMSAH ARENA olarak bildiği BURSA BÜYÜKŞEHİR STADYUMU’nu halen daha tamamlayamadı. “Maliyeti 1 Milyon TL’yi buldu” diyordu, şimdi “Onu da altı” diyerek itirafta bulunuyor. Biz şu konuşa iddialıyız. Bitirilebilirse şayet, Sn. Aktaş dünyanın en pahalı stadını yapan başkan olarak tarihe geçecek.
KOZAHAN’DA TARİHSEL REZALETTEN KILPAYI DÖNDÜ!
Yukarıda değindik. Bursa’nın simgelerinden Kozahan’ın zemin çalışmalarında, otantik taşları söktürerek yerine, ‘beton dökme’ parkelerini kullanmaya kalktı.
İYİ Parti rezaleti kamuoyuna duyurunca, “Deneme yapıyorduk” diyerek yanlışı kabullenmek ve zemini tekrar arnavut kaldırımlı taşlarla döşeyerek aslına döndürmek zorunda kaldı.
YANDAŞ MEDYAYI FONLAMAYA AYNI HIZLA DEVAM!
Hatırlanacağı üzere Başkan Aktaş, göreve atandığında ilk yaptığı iş olarak, yerel medyanın ilan reklam gelirlerini tasarruf gerekçesiyle tırpanlamıştı.
Çok geçmeden, yaygın basının yandaş yayın organlarına, her ay ‘binlerce adet gazete satın alma’ yoluyla, yüzbinlerce lira destek verdiği ortaya çıkmıştı.
Aynı anda Acun Ilıcalı’ya ait TV 8 Kanalı’nda yapılan MasterChef Yarışması’na, pandemi günlerinde olunmasına karşın, Bursalıların 375 bin TL’sini reklam desteği olarak verdiği ifşa olmuştu. Bu yıl da yerel medyaya ‘sus payı’ , yaygın medyaya ise ‘yandaş payı’ dağıtma özelliğini sürdürdü Sn. Aktaş. Sadece Sabah gazetesine son aylarda neredeyse üç günde bir verdiği çeyrek sayfa ilan bedelinin tanesinin 25 bin TL olduğunu söyleyelim, siz fonlamanın gerisini tahmin edin.
2040 ÇEVRE PLANI NEREDE?
En önemlisi de; buradan Sn. Alinur Aktaş’a Bursa’nın, “2040 Yılı Çevre İmar Düzeni Planı nerede?” diye soruyoruz. 2053 hedeflerinden bahseden bir iktidar partisinin Büyükşehir Belediyesi Başkanı, bu kentin sadece gelecek 18 yılını kapsayan 2040 Yılı’nın planını dahi doğru dürüst yapamıyor, yaptıysa bile açıklayamıyor. Hayırdır, paylaşım ya da rant hesaplarında mı mutabık olmadınız?
Velhasıl Bursa’yı 4,5 yıldır yönetemediniz ve bundan sonra da yönetemeyeceksiniz.
Üzgünüz yine sınıfta kaldınız.