Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Bursa'da Elatek Kauçuk Fabrikası işçileri mücadelesine devam ediyor

Evrenselgazetesi'nin haberine göre; Bursa Demirtaş Organize Sanayii Bölgesi'nde bulunan Elatek Kauçuk Fabrikası işçileri mobbing, kötü çalışma koşullarını ve sendikayı tanımayan patronu protesto etti. Eylemde konuşan işçiler, daha iyi koşullarda çalışarak emeklerinin karşılığını almak istediklerini ve üye oldukları Petrol İş Sendikası'nın patron tarafından tanınmasını istedi.

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYORUZ"

Üç yıldır Elatek Kauçuk Fabrikası'nda çalışan Rıdvan Turgut, sendika sürecinde bütün haklarımızın verilmesine rağmen işverenin bu anlaşmaya hiçbir şekilde yanaşmadığını dile getirerek: "Üç yıldır Elatek Fabrikasında çalışıyorum. Biz yedi aydır sendika sürecine girdik. Bu sendika sürecine girmemizin amacı çalıştığımız maaşlar az olması ve üç vardiya şeklinde çalışmamızdı. Ama yeterince istediklerimizi alamadık. Sendika sürecinde bütün haklarımız gelmesine rağmen patron, hiçbir şekilde anlaşmaya yanaşmadı. Anlaşmayı kabul etmedi. Anlaşmayı kabul etmediği gibi de içeride işçilere mobbing uygulanıyor, mesaj yoluyla "Sendikadan çıkmanız gerekiyor" deniliyor. İnsanlar bu şartlardan memnun değil. İnsanların istediği burada daha düzgün bir çalışma ortamı, daha verimli ortamda çalışmak. İnsanların sorunu aldıkları düşük maaş, yedikleri yemek, yaptıkları iş. Burada insanlar emeğiyle çalışıyor. Emeğinin karşılığında da almak istiyor. Karşılığı para bunun. Parayı vermediğiniz zaman insanlar size verimli olarak çalışamaz. Biz yedi aydır elimizden gelenin en fazlasını yaptık. Kendimizi patrona göstere göstere biz bu işin altından kalkarız dememize rağmen kendini bataklığa sürükleyerek, iflasa sürükleyerek kapatma kararı aldı. Bu kararla doğru bir şey yapmıyor. Büyük firmalarla büyük anlaşmaları var. Biz mobbing uygulanmadan, sendikanın kabul edilmesiyle, sendikalı olarak çalışmaya devam etmek istiyoruz" dedi.

"SENDİKANIN TANINMASINI İSTİYORUZ"

Yedi ay önce sendikanın çoğunluğu sağladığını vurgulayan Turgut şunları söyledi; "Sendika buraya geldi. Masaya oturuldu. Masaya oturduğunda beşer madde, üçer madde geçti. Prim, maaş, ekstra şeylere gelince, ikramiyelere gelince oturum bir anda yok oldu. 'Fabrikayı satacağız' dedikodularıyla bizi oyaladılar. 'Bir ay müsaade edin fabrika satılsın, daha iyi şartlarda sözleşmeniz imzalanacak' denildi. Fabrika hiçbir şekilde satılmıyor. Şimdi de fabrikanın tasfiye kararını alarak bize '31.10 .2024 tarihinde fabrikayı tasfiye edeceğiz' diyorlar. İnsanlara bu şekilde mesaj gönderiyorlar. İnsanlara bu mesajı göndermeden önce mahkeme kararı gelmedi bize. Kapatabilir burayı. Kapatması bu kadar işçiye mal olacak. İşçiler burada çalışıyorken hakkını almasını istiyoruz. Sendikayı tanımasını istiyoruz. Bizim amacımız burada ekmek yerken sendikalı şekilde haklarımızı alarak ve kendi paramızı kazanarak verimli şekilde çalışmak."

"BİZ İSTEYİNCE HER ŞEYİN ALTINDAN KALKACAĞIMIZI BİLİYORUZ"

Üretim müdürlerinin sendika sürecinde hiçbir sıkıntı yaşanmadığını belirterek üretim yapmaya devam edilmesi yönünde talimat aldıklarını belirten Şenay Ok: "Biz isteyince her şeyin altında kalkabileceğimizi biliyoruz. Onlar kendilerini bile bile iflasa götürüyorlar. Birçok müşteriyi elinden çıkarıyorlar. Daha yeni müşteriler olmasına rağmen daha çok kazanacağına müşterileri bir bir elinden çıkardılar. Bir de üretim müdürleri tarafından 'her şey yolunda' denilerek sendika sürecinin hiçbir sıkıntı olmadığını, her şeyin yolunda olduğu söylenerek, eldivenlerini takarak, arkadaşlarla çalışarak arkadaşlarımızı bir şekilde kandırdılar. Sendika mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz ve pes etmeyeceğiz. Kimseden korkumuz yok. Onlar bizden korksunlar" dedi.

"DAHA İYİ ŞARTLARDA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"

Elatek Kauçuk Fabrikası'nda Petrol İş Sendikası'na sendikada üye olan 296 kişinin bulunduğunu söyleyen İslam Karaca: "Sendikanın tanınması, bize daha iyi bir şartlarda, daha iyi şekilde çalışmamızı, daha iyi bir yerlere gelmemizi sağlayacak. Yani biz burada derdimiz üzümü yemek bağcıyı dövmek değil, üzümün bağından bağ yemek yani, amacımız bundan yana" şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22