Bursa Emek Gençliği tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Hükümet, her dört gençten birinin işsiz olduğu ülkemizde sözüm ona genç istihdamını artırmak üzere gündeme getirdiği ‘İstihdam Kalkanı Paketi’ ile gençlere güvencesiz, kıdemsiz, esnek çalışmayı reva gördüğünü ilan etmiş oldu. Torba yasaya konulan İstihdam Kalkanı Paketi önümüzdeki günlerde meclis gündemine gelecek. Gençliği ve ülkenin geleceğini temsil ettiğini iddia eden milletvekilleri, gençliğin geleceksizliğe mahkûm edilmesini oylamaya sunmaya hazırlanırken Türkiye gençliğine düşen ise gelecek umutlarını ellerinden alanlara karşı birleşmektir.
Hükümetin İstihdam Kalkanı Paketi ile 25 yaş altı gençlere layık gördüğü çalışma yaşamı; belirli süreli iş sözleşmeleri ile yani gençlik kesimleri için en bilinen haliyle sözleşmeli çalışmadır.
Bu taslakla hedeflenen; belirli süreli iş sözleşmesinin tekrar yapılmasının önündeki engelleri gençler için kaldırmak! İki yılı geçmemek üzere, objektif koşul aranmadan ve işin niteliğine bakılmaksızın sözleşmenin birden fazla üst üste yapılabilmesi öngörülüyor. Yani Hükümet gençlere diyor ki, ‘Çalıştığın işyerinde sözleşmenin bitip kadroya geçmeyi mi hayal ediyorsun, 2 yıl boyunca her biten sözleşmenin ardından yenisi devreye girecek!’ Kadro hayalleri başka bahara kalırken senin iş güvencesi, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi hakların da olmayacak! Böylece patronlar kıdem, ihbar tazminatı hatta sigorta primlerinin ödenmesi gibi yüklerden kurtulurken gençler ise adeta kullan at peçete muamelesi görecek!
Yasa geçtiği koşulda bizleri neler bekliyor?
* 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların kıdem ve ihbar tazminatı hakkı fiilen ortadan kaldırılacak. Bu yasa geçerse ilerleyen süreçte tüm çalışanların kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesinin önü de açılmış olacak.
* Tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçildiğinde patronlar sadece çalışılan süre kadar prim ödeyecek, kalan günlerin primlerini çalışan ödeyecek. Bu durumda çalışanlar gelir kaybına uğramış olacak.
* 25 yaş altı işçiler ayda 10 günden az çalıştırılırsa patron SGK primi yatırmayacak.
* Belirli süreli sözleşmenin önündeki engellerin kaldırılması ile güvencesiz çalışma yaygın hale gelecek.
‘Güvencesizliğe dur demek ellerimizde’
İktidar bu zamana kadar biz gençlere geleceksizlikten başka bir şey vaat etmedi. Oysa bizler biliyoruz ki ay sonunu aldığımız ücretlerle, kredilerle getiremiyor, borçla borç kapatarak yaşamımızı idame ettirmeye çalışıyoruz. Ekonomik krizde yurt, yemekhane, kantin, ulaşım ücretlerine zam yaparak öğrencilerin; maaşlara zam yapmayarak, mesai ücretlerini ödemeyerek de çalışan gençlerin fedakârlık yapmasını isteyenler şimdi de salgını fırsat bilerek tek güvencemiz olan kıdem tazminatına gözlerini diktiler. Böylece hem iş güvencemizi hem de patronlara ‘yük olan’ haklarımızı ortadan kaldırmış olacaklar…
Güvencesiz bir gelecek vaat edenlere karşı dur demek bizim ellerimizde. Okullarımızda, mahallerimizde, iş yerlerimizde yan yana gelerek geleceğimizi karartmak isteyenlere karşı, güvenceli bir iş için neler yapabileceğimizi beraber tartışalım. İktidarın krizi ve salgını fırsat bilerek geleceğimize göz dikmelerine karşı tüm Türkiye gençliği olarak geleceğimize sahip çıkmak için birleşelim, örgütlenelim, izin vermeyelim.”