Öne Çıkanlar corona BTSO İhsaniye Revizyon Yankı
banner13

Bursa İş Dünyasına ‘Portekiz’ Brifingi

BTSO koordinatörlüğünde, Lizbon Ticaret Müşavirliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) iş birliğinde düzenlenen ‘Portekiz Pazarı ve Ticaret İmkanları’ webinarına, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, DEİK Türkiye – Portekiz İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Odabaş Tavares ve Lizbon Ticaret Müşaviri Gülsüm Aktaş ile Bursa iş dünyası temsilcileri katıldı. Aytuğ Onur, iki ayrı medeniyetin baş aktörleri olan Portekiz ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini hedeflediklerini söyledi. Portekiz’in Türkiye gibi kıtalar arasında birleştirici konuma sahip yapısıyla, iş dünyası için geniş bir coğrafyaya açılımın merkez üssü konumunda olduğunu dile getiren Onur, “Ülkemizin ihracat üssü Bursa’dan Portekiz’e ihracat yapan 350 işletmemiz bulunuyor. Bursa iş dünyası olarak iki ülke arasındaki ticaret hacmine 2020 yılında 170 milyon dolar seviyesinde bir katkı gerçekleştirdik. Pazara ilişkin tanıtıcı etkinliklerle bu rakamın çok daha yüksek seviyeye ulaşacağına inanıyorum.” diye konuştu.

“2021 YILI VERİLERİ UMUT VERİCİ”
Lizbon Ticaret Müşaviri Gülsüm Aktaş, Portekiz’in ithalatında İspanya, Almanya ve Fransa’nın yüzde 53’lük paya sahip olduğunu belirtirken Türkiye’nin 13. sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye’nin 2019 yılında Portekiz’e ihracatının 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Aktaş, “2020 yılında Covid-19 ile birlikte ihracatta düşüş yaşandı. Portekiz’in ithalatında genel olarak bir düşüş yaşanmıştı. En önemli azalma motorlu kara taşıtlarında oldu. Bizim de bu alanda payımız oldukça fazla. 2021 yılının ilk 2 ayının rakamları ise oldukça umut verici. 2020 ile kıyaslandığında yüzde 6.5 bir artış gözlemleniyor. Bu anlamda Covid-19’u bir gösterge niteliğinde algılamamalıyız.” diye konuştu.

“EN FAZLA OTOMOBİL İHRAÇ EDİYORUZ”
Türkiye’nin Portekiz’e ihraç ettiği ürünler hakkında bilgiler veren Aktaş, “Ülke olarak Portekiz’e binek otomobiller ihraç ediyoruz. İkinci sırada pamuk ipliği geliyor. 3. sırada demir çelik ve yassı madde ürünleri var. İlk 10’da eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuar, traktör, hidrokarbonlar ve balıklar da yer alıyor. Portekiz’den ise en fazla binek otomobil ve bir takım kimyasallar ithal ediyoruz.” dedi.

“PORTEKİZ’DE SABIRLI OLMAK GEREKİYOR”
Portekiz’in Dünya Bankası’nın iş yapma raporunda, 2020 yılında genel sıralamada 39. olduğunu kaydeden Aktaş, “Portekiz’de iş yapma konusunda ciddi zorluklar da var. Türkiye olarak iş yapma kültürü açısından aktif bir ülkeyiz. Her şeyi çok hızlı ve çabuk hallediyoruz. Portekiz, kendi yaşantısına uygun olarak biraz yavaş bir ülke. Firmalar Türkiye’deki gibi hızlı bir sistem beklerse, burada iş yapma konusunda sıkıntı yaşayabilir. Firmalarımızın bu açıdan pazarda biraz daha sabırlı olmaları gerekebilir.” şeklinde konuştu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ FIRSATI VAR”
Portekiz’in yenilenebilir enerji konusunda önemli yatırım fırsatı taşıdığını kaydeden Aktaş, şöyle konuştu: “AB Yeşil Mutabakatının büyük önem kazandığı günümüzde, ülkenin doğal enerji kaynaklarını yıllardır çok doğru yönlendirmiş olmasının verdiği motivasyonla gün be gün önemi artan sektörler içinde yer almaktadır. Ayrıca ülkemizin güçlü müteahhitlik sektörünün uluslararası ortaklıklarda edinmiş oldukları tecrübe noktasında, Portekizce konuşan ülkelerle yakın işbirliği yaparak ortak yatırımlara imza atabilir.”

“YATIRIMCI OLARAK BİLİNİYORUZ AMA MARKALARIMIZIN TANITIMI YOK”
Türk firmalarının Portekiz pazarına girişte en temel sorununun uçuş kısıtlamaları sebebiyle vize işlemlerinde kaynaklandığını belirten Aktaş, “Kamu idarelerindeki süreçlerin yavaşlığı, firmalarımız tarafından dile getirilen hususlardan biri. Ülkemiz markalarının Portekiz’de mağazalaşmamış olması, ürünlerimizin ve markalarımızın Portekiz pazarında yeterince tanınmamasında bir etken olmaktadır. Yatırımcı olarak Türkiye biliniyor ama Türk mallarının pazarda tanınırlık ve bilinirliği yok.” dedi.

“TÜRK YATIRIMCILAR LİMAN VE ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE GÜÇLÜ”
DEİK Türkiye – Portekiz İş Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Odabaş Tavares, DEİK’in 1985 yılında kurulan, küresel arenada Türk özel sektörünün en geniş bir şekilde temsil edildiği bir platform olduğunu söyledi. DEİK Türkiye-Portekiz İş Konseyi’nin amacının iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, karşılıklı yabancı yatırımların artırılması olduğunu ifade eden Tavares, “Türkiye ve Portekiz iş dünyası temsilcilerini farklı platformlarda bir araya getiriyoruz. Portekiz, bir yabancı yatırımcının arayabileceği, yatırım ortamının güvenliği ile ilgili tüm konulara cevap verebilen bir ülke. Güçlü ve güvenilir bir hukuki alt yapıya, iyi bir eğitim seviyesine sahip. Yabancı yatırımcılar için gerçekten cazip bir ülke konumunda. Türk yatırımcılar da bu cazibeden pay almış görünüyor. Portekiz’de liman işletmeciliği ve çimento sektörlerinde en büyük yatırımlar Türk firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Türk yatırımcılar Portekiz’de oldukça önemli bir portföye sahip.”  ifadelerini kullandı.
 

Anahtar Kelimeler:
BTSOIş DünyasıPORTEKİZ
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22