Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Bursa Uludağ TTO eğitim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor

Seminerde, "Neden Girişimcilik? Girişimcilik Ekosistemi, Girişimcilik Destekleri, TÜBİTAK 1512, Teknogirişim Programı, ULUKOZA Programı Eğitimleri, Destekleri, Hizmetleri, Başvuru Koşulları ve Başvuru Aşamaları" gibi konular hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Girişimcilik ve Ticarileştirme Koordinatörü E. Erkin Bilaloğlu yaptığı sunumda, "Araştırma-Geliştirme, Buluş-Buluş Değerlendirme, Pazara Erişim- Ekonomik Büyüme, Geri Bildirim Alma ve Pazarlama, THS Seviyesi Yükseltme ve Ticarileştirme" gibi konulara yer verdi.

"2030'da dünya nüfusunun %65'i orta gelirli olacak"

Projelerin, farkındalık yaratma, ulusal ve uluslararası hibe desteklerinden de yararlandırmayı amaçladıklarını söyleyen Erkin Bilaloğlu, "Projelerin, ticari kısmında, patent çıkarsa bunun ticarileşip ticarileşmeyeceğine de bakıyoruz. Ticarileşmesiyle ilgili TTO olarak aksiyonlarda bulunuyoruz. Burada teknoloji hazırlık seviyesi de önemli. Girişimciliğin desteklenmesinin en önemli sebepleri, işsizlik, dış ticaret açığı ve orta gelir tuzağıdır. Türkiye Geneli İstatistiklerine bakıldığında, 15-24 yaş arası 13 Milyon, 50-59 yaş arası 9 Milyon insan var ülkemizde. Bu rakamlara bakıldığında yıllık net yaratılması gereken yeni istihdam 400 bin net istihdam anlamına geliyor" diye konuştu.

İşsizliğin aynı zamanda ülkenin ticaret açığını da etkilediğini söyleyen Bilaloğlu, "Türkiye'de şuan kilogram başına ihracat değeri yaklaşık 1,33 dolar, Japonya'da 4 dolar, Almanya'da 3,7 dolar, ABD'de ise 2,5 dolar seviyelerinde. Yüksek teknoloji ihracatı ve ithalatı yapılıyor. Türkiye'nin yaptığı bütün ihracatın yüzde 3,2 si, yüksek teknoloji ithalatı ise yüzde 12,8. Türkiye'nin ihracatı ithalatından daha az. Yüksek teknolojili olan ürünleri artırmamız gerekiyor. Yüksek gelirli ülkelerde ise yaklaşık yüzde 20 civarında yüksek teknolojili ürünler ihraç ediliyor. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz ve onları satmalıyız. Buda cari açığa büyük etki sağlayacak" ifadelerinde bulundu.

"Yatırım çekme rekabeti kızışacak"

Sunumda, Steve Blank'ın, Eric Ries'in ve Paul Graham'ın sözlerine de yer veren Bilaloğlu" Startup, temelde tekrar edilebilir ve büyümeye elverişli bir iş modeli araştırmak için kurulmuş bir organizasyondur. Aşırı belirsiz şartlar altında bir ürün veya hizmet geliştirmek için tasarlanmış insan temelli kuruluşlardır. Startup: Büyüme" sözleriyle bilgilerini katılımcılara aktardı.

Girişimin finansal döngüsünü anlatan Yalın Girişimciliği anlatan Erkin Bilaloğlu, "Önce bir fikir geliştiriyorsunuz daha sonra bu fikri test edebilmek için hipotez ortaya koyuyorsunuz. Bu hipoteze uygun bir ürün ortaya koyuyorsunuz. En sonunda bunu denettiriyorsunuz ve bu deneyim sayesinde de müşteriden eğer olumlu bir geri dönüş alıyorsanız, sizin hipotezinizi karşılıyorsa devam ediyorsunuz. Eğer hipoteziniz yanılıyorsa tekrar bu fikri değiştirerek, yeni bir hipotezle deniyorsunuz ve bunu en az maliyet ve zamanda yapmanız gerekiyor. Girişimin finansal döngüsü, girişimcilik ekosistemini anlama açısından beklenenden bir tanesi. Bu Startup'lar başta bir ürünü geliştirme sürecine başlıyor. Sonrasında ilk müşterilerini bulup bir büyüme trendine giriyorlar ve harcadıkları parayı geri kazanıyorlar. Ama bu kırılma noktasından sonra başlıyor. Melek yatırımcılarımız, girişimcilerimiz ve girişimci adaylarımıza yoğun ilgi gösteriyorlar ve girişimcilere başlangıç aşamasında yatırım yapmayı tercih ediyorlar" dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Girişimcilik ve Şirketleşme Uzmanı Yarenur Türe, yaptığı sunumla katılımcılara detaylı bilgiler aktardı.

Girişimci desteklerinin, KOSGEB, TÜBİTAK ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verildiğini söyleyen Yarenur Türe, "Kamu kurumları, Geleneksel Girişimci Destek Programı, İleri Girişimci Destek Programı, AR-GE ve İnovasyon Destek Programı ve TÜBİTAK 1512 Destek Programlarıyla girişimcilere destek veriyor. TÜBİTAK 1512 programın amacı; Bireysel genç girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini, firma kurarak yenilikçi ürünlere dönüştürebilmeleri için iş fikrinden pazara kadar olan faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanmıştır. İş fikrinden projeye olan süreçte ise girişimci iş fikrini ULUKOZA'ya sunuyor, iş fikri değerlendiriliyor, başarılı bir iş planına dönüşme olanağı yüksek olan iş fikirleri için iş fikri geliştirmek adına eğitim, rehberlik ve kuluçka hizmetleri veriliyor. İş planı oluşturulur, uygun ise sermaye şirketi kurulur ve proje başlangıcıyla beraber ön ödeme yapılır. Şirketleşme ve teknoloji doğrulama anlamında ise firmaya 200 bine kadar geri ödemesiz sermaye desteği sağlanarak iş fikrini ispatlayacak bir çıktı elde etmesi beklenir. Teminat alınmaz" ifadelerinde bulundu.

"Geri ödemesiz hibe destekleri veriliyor"

Girişimcilere verilecek olan eğitimlerden bahseden Türe, "Öncelikle iş modellemesi eğitimi veriliyor, daha sonra patent eğitimi, iş planı mentorlüğü ve kontrolü tecrübe paylaşımları, iş planı finansman eğitimi, iş planı sunum eğitimi ve çalıştayı son olarak da şirket kurma ve vergilendirme usulleri eğitimi veriliyor. İş fikrinizin teknoloji ve özgünlük seviyesinin TÜBİTAK gibi ülkemizin bilim odaklı en önemli kurumlardan biri tarafından tescil edilmesi, son kullanıcı nezdinde ve pazar özelinde size çok önemli fayda ve prestij sağlar. Verilecek hibe desteği geri ödemesiz olduğu için iş fikrinizi hayata geçirirken ihtiyaç duyabileceğiniz maddi kaynakları sağlamış olacaksınız. Çok değerli kurum ve kuruluşlardan herhangi bir ücret ödemeden mentorluk eğitim danışmanlık ve iş geliştirme destekleri alınıyor. İleri ARGE ve devam fonları BİGG programı kapsamında destekli bir şirket olduktan sonra; iş fikrinizle alakalı ileri ARGE çalışmaları yapabilmek adına TÜBİTAK'ın 1507, KOBİ, ARGE başlangıç destek programına başvurup hibe desteği alabilirsiniz. BİGG destekli girişimciler, 2021 yılı ikinci yarısında TÜBİTAK 1514 destekli risk sermayesi fonları desteğiyle kurulmaya başlanacak olan ve toplam fon büyüklüğü 1 milyar TL'yi bulan risk sermayesi fonlarından da yararlanabilecekler" diye konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, Girişimcilik ve Şirketleşme Uzmanı Yarenur Türe, BİGG desteğiyle ticari hayatına başlayacak tüm şirketler, BİGG projesi yürüttükleri süre zarfında 5746 ve 4691 sayılı kanundan birini tercih ederek şirketlerini kurduktan sonra kanunda tanımlı tüm teşviklerden yararlanabileceklerini anlatarak, BİGG destekli iş fikirlerinin teknoloji ve ARGE düzeyleri TÜBİTAK tarafından tescillendiği için şirketleşme aşamasında teknoparklarda yer almalarının kolaylaştığını belirtti. Yarenur Türe, 1512 programına başvurma koşulları ise şu şekilde sıraladı:

Daha önce 1512 teknogirişim desteği almamış olmak ve herhangi bir şirkette ortaklık veya hisse sahibi olmamak.

Örgün öğrenim veren herhangi bir lisans programının son sınıf öğrencisi olmak.

Herhangi bir yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı öğrenci olmak.

Son olarak da örgün öğrenim veren herhangi bir lisans programından veya yüksek lisans ya da doktora programlarından 10 yıl içinde mezun olmuş olmaktır.

Son başvuru tarihi 10 Aralık

BİGG4tech ULUKOZA Programı kapsamında yer almak, iş fikriniz jüri tarafından onaylanırsa eğitim, mentorlük ve kuluçka merkezinden yararlanmak, devam eden süreçte TÜBİTAK değerlendirmelerinin ardından 200.000 bin TL hibe desteğinden faydalanmak isteyenler için son başvuru tarihi ise 10 Aralık 2020.

Anahtar Kelimeler:
UludağTtoBura
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22