AB Türkiye Delegasyonu finansal desteği ile uygulanmakta olan, Türkiye’de AB Bilgi Merkezleri Ağı’nın desteklenmesi projesi kapsamında 1997 yılından bu yana BTSO bünyesinde faaliyetlerini sürdüren AB Bilgi Merkezi, yıllık etkinlik planı doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Bursa AB Bilgi Merkezi tarafından AB İklim Diplomasisi Haftası etkinlikleri kapsamında gençler arasında iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik bilincinin yaygınlaşması amacıyla AB-Türkiye Gençlik İklim Forumu düzenlendi. Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Konferans Salonu’nda 15-25 yaş arasındaki gençlerin katılımıyla düzenlenen forumda iklim krizi özelinde karar vericilerin izlemesi gereken yol haritası ve alınması gereken aksiyonlar hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.
“PROAKTİF OLMAK VE ÇÖZÜM ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”
Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, etkinliğin gençlerin iklim değişikliği konusunda farkındalıklarının artırılması ve aksiyon planlarının belirlenmesi konularında büyük fayda sağlayacağını söyledi. İklim değişikliğinin oluşturduğu risklerin ortadan kaldırılması adına bütüncül bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini ifade eden Şenocak, “İklim değişikliğine karşı proaktif olmak ve çözüm üretmek zorundayız. Bu konuda özellikle ülkemizin geleceği olan gençlerimizin bilgi ve farkındalık düzeyini artıracak çalışmalar mutlaka fayda sağlayacaktır. Gençler, geleceğin karar vericileri, sanayicileri ve bilim insanları olacaklar. Bu yüzden iklim değişikliği konusunda bilinçlendirilmesi gereken en önemli kitle gençlerimizdir. Bursa AB Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen bu anlamlı etkinliğin verimli olmasını diliyor, emeği geçen ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.
AKSİYONLAR HAKKINDA BİLGİLER VERİLDİ
Açılış konuşmasının ardından foruma geçildi. Oturum başkanlığını Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan'ın yaptığı forumda Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Efsun Dindar, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Aşkın Birgül, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Endüstriyel Simbiyoz Projesi Uzmanı Nalan Tepe Şençayır, Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi Danışmanlık Hizmetleri Sorumlusu Gülçin Dündar ve Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi’nden Çevre Mühendisi Yasin Davan sunum yaptı. Forumda Yeşil Mutabakat kapsamında sürdürülebilir su kaynakları kullanım stratejileri, sürdürülebilir endüstri için yeni nesil arıtma teknolojileri, ileri biyolojik arıtma tesisleri ve proses suyunun geri kazınımı, üretim süreçlerinde karbon ayak izi tespiti ve karbon salınımı azaltıcı iyileştirmeler ve kaynak verimliliğinde iyi uygulama örnekleri ve ülke stratejileri konuları gibi farklı konu başlıkları ele alındı.
ATÖLYE ÇALIŞMALARIYLA FARKINDALIK OLUŞTURULDU
Öğrenciler forum sonrasında BTSO’nun ortaya koyduğu sürdürülebilir üretim vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen makro projelerden BUTEKOM, Bursa Model Fabrika ve Enerji Verimliliği Merkezi’ni inceledi. Gençler düzenlenen atölye çalışmaları ile sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konusunda farkındalık kazanıp, bilgi ve deneyim sahibi oldu.