BUSİAD Başkanı Türkay, hem sağlık, hem sosyal ,hem de ekonomik anlamda, zor bir dönemden geçildiğini ifade ederek, “Bu gibi zamanlarda birlikteliği, beraberliğin gücünü hissetmenin hepimiz açısından önemi var. Özellikle, ülkenin ekonomisini yüklenmiş firmalar üzerinde etkisi var. Ayakta kalmaya çalışıyorlar” dedi.
Durum tespiti yapan Türkay, “Firmalar nakit akışını çok dikkatli takip ediyorlar, nerelerde tassaruf yapabileceklerine bakıyorlar. En önemli döviz kaynaklarından biri olan turizmde yabancı turist yok, üretim yüzde 60-65’lerde. Çoğunluk başabaş noktasının altında işini çevirmeye çalışıyor. Gün tamir pansuman günü. Çalışanlar da diken üstünde” diye konuştu.
BUSİAD Başkanı Türkay, çalışma hayatına ilişkin düzenlemelerle ilgili olarak ise kaygılarını iletti. Türkay, şunları söyledi:
“Hükümetimizin, gelir artırımı için işsizlik katkısını yükseltmek, kıdem tazminatına fazladan yükler getirmek ve kısa çalışma ödeneğini kaldırmak gibi düşünceleri var.
Bu rekabet gücümüzü ciddi anlamda zedeler, ihracatımızda düşüşlere neden olur. Hem de bu kadar dövize ihtiyacımız olduğu bir dönemde. Belli ki ihtiyaç var. Tasarrufun artırılması gerekiyor. Ancak işverenin üzerine, fazladan maliyet yüklemek, yüzdürmeye çalıştığımız şirketlerin, aksi yöne gitmesine sebep verir. Çözüm, belki yüzde 45-50’lerde kayıt dışı çalışan kesimi kayıt içine almaya çalışmak, tam gösterilmeyen maaşların tam gösterilme yollarının zorlanmasında aranmalı. Buralarda çok daha fazla kaynak olduğuna ve de haksız rekabetin önleneceğine inanıyoruz.”
Türkay, çalışma barışının sürmesi, üretimin artması ve refah toplumuna ulaşmak adına dengeli politikaların izlenmesini önemsediklerini de kaydetti.