“DOĞANIN KATLEDİLMESİNE İZİN VERİLEMEZ””
Kapitalizmin rant söz konusu olunca hiçbir fırsatı kaçırmadığını belirten İl Başkanı Karaca, “Rant hırsı, salgın söz konusu olunca da bildik yüzünü gösterdi. Bu doğa harikası yerde doğayı katletme peşindeler. Biz bölge halkıyla birlikte her koşulda buna dur diyeceğiz” dedi. Karaca, “Biz bu yüzü tanıyoruz. Rant olan her yerden Kazdağlarından tanıyoruz, Bergama’dan, Artvin’den, Yenişehir Kirazlıyayla’dan tanıyoruz. Onların çıkarları uğruna burada doğanın katledilmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. HES projesinin olduğu bölgenin arkeolojik SİT alanı olduğunu ve Uygulama İmar Planı kapsamında Nilüfer Belediyesi tarafından kent parkı alanı olarak belirlendiğini vurgulayan Karaca şunları söyledi:
“Bölgedeki tarım üreticileri ile ovada ve dere kenarındaki küçük bahçelerin kullandığı suyun kaderi, enerji şirketinin insafına bırakılması kabul edilemez. Çalı’da planlanan bu elektrik üretimi sadece şirketin para kazanması için yapılacak, projenin kamusal özelliği yok.”
KAYIŞOĞLU: “ONLAR KARARLIYSA, BİZ DE KARARLIYIZ”
Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da korona salgınının yeşile, toprağa, tarım alanlarına ve suya sahip çıkmak gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, “Bu rant hırsından vazgeçin” diye seslendi. Kayışoğlu şöyle dedi:
“Çalı halkının taleplerine kulak verin. Bir şey yapılacaksa insanların bundan mutluluk duyması gerekir. Burada insanların beklentilerini, taleplerini hiçe sayılarak, o kadar itiraza rağmen, bugünler fırsat bilinerek bu borular döşenmeye çalışılıyor. Geleceğimize kast ediliyor. Bundan vazgeçin! Çünkü Çalılar da kararlı, biz de kararlı olarak desteğe devam edeceğiz.”
Firma sahibi AKP’li Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz’e seslenen CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz da, Başkan Öz’ün ana işinin tarım olduğunu hatırlatarak “Tarımla uğraşan bir kişinin HES’lerin yaratacağı tahribatı çok iyi bilmesi gerekiyor. Elini vicdanına koyup Çalı halkının sesine kulak vermelidir” diye konuştu.
BORULAR DSİ TARAFINDAN DÖŞENİYOR
Bursa Nilüfer İlçesi Çalı Göleti Sulama Hattı üzerinde Şükra Enerji şirketi tarafından yapılacağı açıklanan Çalı Hidroelektrik Santralı, binlerce yıldır akan dere ve bölgedeki doğayı katledecek bir proje olarak ortaya çıktı.
Bursa Valiliği’nin web sitesinde 1,2 Megawatt gücünde ve 1,152 Megawatt elektrik üretim kapasiteli olacağı belirtilen hidroelektrik santralı için öncelikle boru hattı döşeniyor.
Covid-19 salgını nedeniyle evde kalmak gereken dönemi fırsat bilen, AKP’li Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz’e ait şirket, bölgeye iş makinelerini gönderip dere kenarında çalışmalara başladı. Değirmendere mevkiinde 2 bin metrekaresi kapalı 10 bin m2’lik kamu arazisinde yapılması planlanan santral, bölge halkının tepkisini çekti.