Kulüp Başkanı Tuğrul Havuçoğlu, Bursa’daki Rotary camiasının önde gelen isimlerinden olan ve geçen yıl yaşama veda eden kurucu üyeleri Can Köseleci’nin anısını her fırsatta yaşatmak için çaba harcayacaklarını söyledi. Havuçoğlu, Can Köseleci’nin genç yaşlarda katıldığı Rotary hizmet kervanında önemli bir yeri olduğunu, özellikle Bursa’da başta eğitim olmak üzere sosyal hayata büyük katkılar yaptığını, ulusal ve uluslararası Rotary camiasında saygın bir yere sahip olduğunu belirti.
Can Köseleci’nin ölümünün birinci yıl dönümünde anısını yaşatmak için bir turnuva projesi ortaya koyduklarına vurgu yapan Tuğrul Havuçoğlu, ilkini ulusal düzeyde bu yıl düzenledikleri turnuvayı, gelecek yıllarda uluslararası boyuta taşımak istediklerini belirtti. Havuçoğlu, turnuva için görme engellilerin yaptığı bir spor dalı olan goalball dalını seçtiklerini belirtti.
Goalball sporunun ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladığını kaydeden Başkan Havuçoğlu, turnuvayı kulüplerinin Toplum Birliği olan Bursa Görme Engelliler Spor Kulübü (BUGES) ile birlikte yürüttüklerini söyledi. Görme Engelliler Federasyonu ile de iş birliği yaparak turnuvayı ulusal takvime aldıklarını ifade eden Tuğrul Havuçoğlu, “5 takımın katılımıyla Bursa Nilüfer 100. Yıl Spor Salonu’nda düzenlediğimiz ilk turnuvada Konya Mevlana Engelliler Spor Kulübü kazandı.Kulübümüz adına turnuvaya katılan tüm sporculara, takım yöneticilerin ve bize destek olan federasyon yetkililerine teşekkür ederim” dedi.
GOALBALL NASIL OYNANIR
1946 yılında görme engelli savaş gazilerinin rehabilitasyonu amacıyla geliştirilen goalball, görme engelli üçer kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. En fazla üçer yedek oyuncu olur. Oyun bir orta çizgiyle ikiye bölünmüş dikdörtgen biçimindeki bir jimnastik salonunda oynanır. Oyun zilli bir topla oynanır ve goller her iki sahanın ucundaki kaleye atılır. Oyunun amacı, karşı tarafın savunmasına rağmen her takımın topu yuvarlayarak rakibin kale çizgisinden geçirmektir.
OYUNUN GELİŞİMİ
Oyun 1976 Yılında Kanada’da gerçekleştirilen Paralimpik Olimpiyatlarda dünyaya tanıtılmıştır ve o tarihten beri her Paralimpik Olimpiyatlarda oynanmaktadır. İlk dünya şampiyonası ise 1978 yılında Avusturya’da düzenlenmiştir. Oyun ülkemizde de popülaritesini giderek artırmış, kadın ve erkek milli takımlar düzeyinde önemli uluslararası başarılar kazanılmıştır. Türkiye’deki yarışma ve turnuvalar Görme Engelliler Federasyonu gözetiminde düzenlenmektedir.