MEVSİMLİK İŞÇİLER İÇİN HAYAT KOLAY DEĞİL"
CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tandoğan Kuru, İl Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş ve il yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Mustafakemalpaşa'nın Yeşilova Mahallesindeki mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti. Heyet, tarım işçilerine erzak paketi dağıttı, hem işçinin hem de üreticinin sorunlarını dinledi.
Tarım işçilerinin mevsimlik göçünün yeni başladığını önümüzdeki haftalarda sayının daha da artacağını belirten İl Başkanı Karaca, "Ekmek parasıyla koronavirüs arasına sıkışıp kalmış, her yıl belli dönemlerde yüzlerce kilometreden mesafeden çoluk-çocuk gelip son derece yetersiz koşullarda ekmek kavgası veren bir kesim var. Bakanlığın verilerine göre aileleri de ele alındığında sayıları ülke çapında 2 milyon 900 bine kadar çıkıyor. Onlar açısında evde kalmak mümkün değil" dedi.
Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarının çok zor olduğunun altını çizen Karaca şunları söyledi:
"Mevsimlik işçilerin koşulları zor ama onları çalıştıran ve işveren durumundaki üretici çiftçilerin koşulları da zor. Kur hareketleriyle girdi maliyetleri artıyor, işçilik maliyeti artıyor. Daha sonra pazar sorunları yaşanacak. Tarım üreticisine desteğin sağlanması, bazı ürünlerde ithalatın kısıtlanması gibi köylü üreticilerin de beklentisi var. Hem üreticinin ve hem de çalışanların desteğe ihtiyacı var. Her iki tarafta da devletin bu kesimleri de dikkate alan düzenlemeler yapması beklentisi var."
"İTHALAT DEĞİL, YERLİ ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ ŞART"
AKP iktidarının geride bıraktığımız 18 yıl içerisinde tarıma ve üreticiye yeterli destek vermediğinin altını çizen Karaca, çiftçi kesimin taleplerinin dikkate alınmasını ve tarım sektörünün desteklenmesinin önemini şu ifadelerle dile getirdi:
"Birçok sektörde olduğu gibi tarımda da dışa bağımlı hale geldik. Covid-19 pandemisi nedeniyle kara sınırlarının kapatıldığı, hava trafiğinin durdurulduğu bu dönem yerli üretimin önemini bir kez daha ortaya koydu. Tarımda bile dışa bağımlı hale gelmemiz, buğday, ayçiçeği, patates, soğan ve mısır ithalatında rekor kırıyor olmamız, Türkiye gibi kendi kendine yetme şansına sahip bir ülke talihsiz bir tablo. Ata tohumlarımızı geliştirme, tohumda dışa bağımlılığa son verme konusunda artık net bir adım atılmalıdır. Pandemi nedeniyle tarım ürünü üretemezsek muhtemel ki, yarın ithal etme şansı da bulamayacağız. 'Biz bize yeteriz' diyorsak, bu yaklaşım slogandan ibaret kalmamalı, biz bize yetmeye öncelikle tarımdan başlamalıyız."
Karaca, üreticilerin 2019'dan devreden tarımsal destekleme primlerinin acilen ödenmesi, tarım işgücüne devlet desteği sağlanması, gübre-mazot-zirai ilaç başta olmak üzere tarımsal girdilerdeki fiyat artışının önüne geçebilecek önlemler alınması ve çiftçinin hem Bağ-kur hem de banka ve kooperatif borçlarının da bu kriz atlatılıncaya kadar ertelenmesinin hayati önem taşıdığını kaydetti.