Meclis toplantısında ada ve parsel bilgilerini soran CHP'li üyelere belediye başkanının " Tarihe toprak satan belediye başkanı olarak geçmek istemem. Sizleri şerefim ve namusum üzerine temin ederim" dediğini belriten CHP İlçe Başkanı Ahmet Köse'nin Yenişehir'deki arazi satışı tartışmalarına dair yaptığı açıklama şöyle;
"Ocak 2021 belediye meclis toplantısında görüşülen gündem maddelerinden biri de belediyeye ait toprakların satılmasıydı.
Her meclis toplantısı öncesi parti lokalinde meclis grubumuzla toplanarak, gündem üzerinde değerlendirmelerde bulunuruz. Bu meclis toplantısı öncesinde yaptığımız , toplantıda da maddeler tek tek değerlendirilmiş, chp meclis grubunun tutumunun ne olacağı belirlenmiştir.
Bu maddeyle asıl olarak neyin amaçlandığı, belediye başkanı ve parti grup sözcülerinin oturumdan bir gün önce belediye de yaptıkları toplantıda açıklanmıştır. O toplantıda belediye başkanı,
"Arkadaşlar, biliyorsunuz ,Yenişehir genelinde tarımın daha verimli ve düzenli hale getirilmesi için toplulaştırma yapıldı. Bu işlem sonrası bir çok artık parsel oluştu. Bu parseller şu anda atıl durumdadır. Bu parselleri satın almak isteyen 27 çiftçimiz belediyeye dilekçe vermiştir. Bu parselleri hemen yanında bulunan büyük parsel sahiplerine satarak üretime kazandırmamız gerekiyor." demiştir.
Bizlerde Yenişehir'de toplulaştırma sonrası ortaya çıkan yüzlerce parselin varlığından zaten haberdarız. Bu parçaların da üretime ve dolayısıyla ekonomiye kazandırılması gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle bu artık parçaların yanı başında bulunan büyük parselin sahibine satılması doğru bir fikirdi.
Biz partide meclis grubumuzda kendi değerlendirmemizi yaparken yinede satılacak parçaların, satış yetkisi verilirken miktar, yüz ölçümü,ada ve
parsel numaralarının belirtilmesini aksi halde yetki verilmemesi gerektiği konusunda fikir birliğine varmıştık.
Belediye meclis salonundaki toplantı başladığında, gündem maddeleri görüşülürken sıra ilgili maddeye gelince, mecliste diğer partilere mensup meclis üyelerinin bir itirazı olmamıştır. CHP li meclis üyeleri ise satılması düşünülen artık parsellerin ada ve parsel numaralarının mutlaka belirtilmesini istemişlerdir.
"BELEDİYE BAŞKANI ŞEREF SÖZÜ VERDİ"
Bunun üzerine belediye başkanı " ARKADAŞLAR KADASTRO CALIŞMALARI DEVAM EDIYOR, BU NEDENLE ADA VE PARSEL NUMARALARI HENUZ BELIRLENEMEMISTIR. BELLİ OLDUGUNDA BUNLARİ SIZLERLE PAYLASACAĞİM. LÜTFEN AKLINIZA YANLIŞ BIR ŞEY GELMESIN, BEN TARIHE TOPRAK SATAN BAŞKAN OLARAK GECMEK ISTEMEM. SIZLERİ NAMUSUM, SEREFIM ÜZERİNE TEMIN EDERIM." diye bir açıklama yapınca arkadaşlarımızda maddenin kabulü yönünde oy kullanmışlardır. Gerçi muhalefet hayır dese de bu madde iktidar oylarıyla, oy çokluğu ile kabul edilecekti. Başkanın o gün mecliste samimi ve objektif bir tutum içinde olması, satış yetkisiyle ilgili haysiyet, namus sözü vermesi ve kullanılmayan artık parsellerin üretime dahil edilmesinin gerekli olduğu düşüncesiyle meclis üyeleri kabul oyu vermiştir.
Aradan bir aya yakın bir zaman geçti. Şubat toplantısından bir kaç gün önce Belediye başkanı kendisine satış yetkisi verilen artık parsellerin ada, parsel numaraları ve miktarını gösteren listeyi meclis üyelerine teslim etti.
"27 ATIK PARSEL İÇİN VERİLEN KARARA 528 BAĞIMSIZ VE BÜYÜK PARSEL EKLENDİ"
Listeincelendiğinde, toplulaştırma sonrası ortaya çıkan , 150 m2, 300 m2 gibi küçük, artık parsellerin dışında, oylama anında gündeme gelmeyen, belediyenin uhdesinde ne kadar arsa ve arazi varsa hepsinin burada yer aldığı görülmektedir. Yanı 27 artık parsel için verilen kararın altına sonradan 528 bağımsız ve büyük parsel de eklenmiştir. Bu belgeler ve karar metni aradan bir ay geçtikten sonra meclis üyelerime verilmiştir. Böylece 7 günlük itiraz süresi de geçirilmiş oldu.
Burada yanıltma, yanlış yönlendirme, suiistimal ve amaç dışına taşan hususlar vardır. Oylama esnasında, ifade edilen, söz verilen, yemin edilen,tanımlanan, niyet edilen iş bu değildi. Ortaya bam başka bir görüntü çıkmıştır.
Bu yanlışlığın düzeltilmesi için Yenişehir İyi parti ilçe başkanlığı 7 günlük yasal süre içerisinde kaymakamlık nezdinde itirazda bulunmuştur. Bunun üzerine Kaymakamlık belediye başkanlığına yazı yazarak, oturumda alınan kararı, ses kayıtlarını, görüntü kayıtlarını, tutanak ve diğer materyalleri istemiştir. Buna cevaben belediye başkanlığının, kaymakamlığa yazdığı yazıda şu hususlara yer verilmiştir.
"BELEDİYE KAYMAKAMLIĞA VERDİĞİ CEVAPTA KAMUOYUNU YANILTTI"
1. Ocak ayı oturumunda, taşınmaz mal satışının gündem maddesi ile, içinde yer, ada ve parsel, m2 olarak yüz ölçümü, cinsi, mevki, hisse oranı ve m2 olarak hisse miktarlarının da belirtildiğini ifade etmektedir.Yapılması gereken buydu ama böyle olmadığını salondaki herkes gördü.
2. Bir başka husus: Belediye Başkanlığının meclis üyelerine bir ay sonra gönderdiği, karar metninde, bu maddeyle ilgili meclisin
nasıl bir tasarrufta bulunduğu, oylanıp oylanmadığı, nasıl bir karar alındığı belli değildir.
3. Aynı yazıda, belediyenin bedel tespiti yetkisi olmadığı ifade edilmektedir.
4.Yine bu yazıda, meclis kararında görüldüğü üzere Belediye Başkanına ve encümene satış yetkisi verilmemiştir, denmektedir. Bu nokta oldukça ilginçtir.
5. Konu meclis gündemine geldiğinde ve görüşülürken, maksat başkana yetki verilmesiydi. Ama başkan kaymakamlığa gönderdiği bu yazıda konuyu satış kararı olarak tanımlamaktadır.
6.Ayrıca bu yazıda 5393 sayılı belediye kanunu ile aynı doğrultuda olan belediye çalışma yönetmeliğinin 21. Maddesinin 5.
Fıkrasına göre de ; imar ve bütçeye ilişkin konular hakkında meclis tarafından karar alınmadan önce ilgili komisyonlarda görüşülmesi zorunludur , ifadesi yazılıdır.
Bu ifadelerden başkan adeta kendisine itiraz edenleri haklı çıkarmak ister gibidir. Belgeyi okuyanda sanki satış işlemine başkanın da muhalif olduğu gibi bir izlenim oluşmaktadır.
Belediye Başkanlığı , çelişkilerle dolu bu yazıyla yaptığı yanlışı adeta ifşa ve itiraf etmektedir.
Bu metni okuyan kaymakam, mülki amir olarak, belediyeyi ikaz ederek, "Bu problemi düzeltin!" demesi gerekirken, sessiz kalarak problemin parçası olmayı tercih etmiştir. Bu yanlış burada düzelmiş olsaydı konuyu mahkeme taşımaya veya cimere bildirmeye gerek kalmayacaktı.
Burada bir art niyet, ciddiyetsizlik ve suiistimal vardır. Kamuoyu, tüm meclis üyeleri ve Yenişehir halkı yanıltılmıştır.
"BAŞKAN YALAN SÖYLEMEKTEDİR"
Ocak oturumunda meclis salonunda bulunan meclis üyeleri, belediye çalışanları, misafirler ve siyasi parti yöneticileri de şahit olmuşlardır ki, ada ve parsel numarası, m2 olarak miktar, mevki vb gibi konular hakkında en küçük bir bilgi ve belge ortaya konmamıştır. Aksine CHP meclis üyeleri ada ve parsel numaraları ve de miktarlar belli olmadan bu maddeye hayır oyu vereceğiz demişlerdir. Başkan da buna mukabil, henüz ada ve parsel numaraları netleşmedi, netleştiği zaman söz veriyorum, bunları size vereceğim demiştir. Gerçek buyken kaymakamlığa yazdığı yazıda ise bu bilgileri oturum
esnasında oylama yapılırken meclis üyeleriyle paylaştığını ifade ederek, yalan söylemektedir.
"MAHKEMEDE NETLİK KAZANACAK"
Olay mahkemeye taşındığında, hakim meclis oturumu esnasında ne konuşulduğu, o gün salonda nelerin olduğu, başkan mi yoksa meclis üyeleri mi doğru söylüyor bunu anlamak için oturuma ait ses kayıtları, görüntü kayıtları, tutanak ve diğer belgeleri isteyecektir. Böylece durum netlik kazanacaktır.
Bu durum belediye başkanının şahsına ve partisine olan güvenin kaybolmasına neden olmuştur. Başkan bey inandırıcılığını kaybetmiştir. Bundan sonraki oturumlarda meclis üyeleri toplantılara bu düşüncelerle girecektir. Ağzından çıkan her şeye şüpheyle yaklaşacaklardır. Bu icraat Yenişehir halkı ve kamuoyunun da
belleğinde yerini alacaktır.
Bir hususa daha dikkat çekmek isterim. Satış listesinde yer alan 555 parsel içinde belediye başkanı, belediye başkan yardımcısı ve ilçe başkanının köylerinden arazi bulunmamaktadır.
İlgili maddeyle kast edilen şeyin mevcut şekliyle, satış yetkisi mi yoksa satış kararı mı olduğu belli değildir.
Belediye Başkanlığının, Kaymakamlığa gönderdiği yazıdan, bir aylık süre içindeki gelişmelerden ve belediye başkanının ifadelerinden de anlaşılacağı üzere belediye başkanı bir şeyler yapmak isterken ortaya kocaman bir sorun çıkarmıştır. Bu durum sadece kendilerini değil mecliste grubu bulunan tüm partilerime sıkıntıya sokmuştur.
Ortaya çıkan bu garabetten hem başkanı, hem meclis üyelerini kurtarma gereği vardır. Ayrıca hatayı tamir ederek Yenişehir halkının zarara uğraması da önlenmelidir. Bu nedenle satış yetkisinin yada satış kararının derhal iptal edilmesi gerekmektedir. Sadece toplulaştırma sonrası ortaya çıkan, atıl durumdaki artık parseller için satış düşünülmelidir.
"İDARE MAHKEMESİNE DAVA AÇACAĞIZ"
Bu nedenle biz CHP olarak, avukatımızla birlikte idare mahkemesinde dava açarak, karara itiraz edeceğiz.
Yetki verildiği taktirde, Belediye Başkanı bir karış toprak satmayacağım diye her fırsatta yemin etmektedir. Madem satmak niyetin yok o zaman niye satış konusunu meclise ve şehrin gündemine soktun? diye sorarlar adama. Ayrıca mevcut şartlarda
hükümetten gelecek bir talimata direnmesi imkansızdır. Yani, hükümet Kirazlıyayla'daki belediye arsasını Maden şirketine sat diye talimat verdiğinde buna hayır diyecek bir konumda değildir.
Gelinen noktada, Yenişehir'de üç kişi kuyuya taş atmış ve çıkarmak için 40 kişiden fazlasına ihtiyaç vardır.
Şunu da belirtmek isteriz ki, Bu konuyla ilgili olarak, geçtiğimiz hafta millet ittifakı ortağı, iyi parti ilçe teşkilatı da bir basın açıklaması yapmıştır. Bu açıklama sonrası Mhp ilçe başkanının, İyi parti ilçe başkanını hedef alan açıklamaları basında yer almıştır. Buradaki ifadeler bir siyasi partiyi temsil makamında olan birine yakışmamıştır. Siyaset nezaket ister. Bu tutum Yenişehir'deki siyaset üslûbunda ve anlayışında seviye kaybına yol açmıştır.
Kavga ile siyaseti bir birinden ayırt etmek gerekir. Bu tutumu onaylamıyoruz. Onlara başkalarını suçlamadan önce, yapılan işi, ahlâken, vicdanen, yasallığı yönünden, ortaya çıkan sıkıntılı durum çerçevesinde iyice irdeleyip bir özeleştiri yapmalarını, yanlıştan dönmelerini tavsiye ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."