Tarıma verdiği destekle bu alanda önemli bir atılıma imza atan İnegöl Belediyesi, şehirdeki tüm çiftçileri tek bir çatı altında toplamak için bir süre önce İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurmuştu. Kooperatifin ilk icraatı olarak depolama sorununa çözüm üretmek adına soğuk hava deposu yapımı için çalışmalar başladı. Deydinler Mahallesinde Şubat ayında temeli atılan soğuk hava deposu hızla yükselirken, inşaatın yüzde 70 seviyelerine ulaştığı ifade edildi.
İNŞAAT YÜZDE 70’E UALŞTI
Belediye Başkanı Alper Taban, bugün beraberindeki heyetle birlikte soğuk hava deposu inşaatını inceledi. Yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Taban, inceleme sonrası bir açıklama da yaptı. İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin soğuk hava deposu inşaatının hızla sürdüğünü kaydeden Taban, “Bizler de bugün çalışmaları yerinde incelemek üzere buradayız. Arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre inşaatın tamamında yüzde 70’e ulaştık. Ancak projenin müştemilatı ve diğer alanlarıyla ilgili yüzde 50’deyiz. Temeli atalı henüz 3 ayı tamamlamayan bir süreç var. İnşallah soğuk hava depomuzu sezona yetiştirebilirsek çok faydalı olacak” dedi.
7 MİLYONLUK YATIRIM
Proje hakkında bilgiler de veren Başkan Taban, “Bu 7 milyon TL’lik bir proje. TKDK’nın da 3 buçuk milyon TL’lik bir desteği var. İnegöl Belediyesi olarak da 1,5 milyon TL’lik bir destekte bulunmuştuk. Ben buradan bir kez daha tüm çiftçilerimizi kooperatifimize üye olmaya davet ediyorum. Artık soğuk hava depomuzun çatısı kapanıyor. 16 adet göz olacak burada. İnşallah tüm çiftçilerimizin ürünlerini depolayacağız. Tesis olarak 4 bin ton ancak giriş çıkışları da göz önünde bulundurduğumuzda 7 bin ton kapasiteli bir hizmet vermiş olacağız. İnşallah kazasız belasız bitirerek vatandaşımızın hizmetine sunacağız” açıklamalarında bulundu.
ÇİFTÇİLERİMİZ DE ÜYE OLARAK DESTEK OLSUNLAR
Başka Taban, tarımda kooperatifçiliğin en iyi modellerden biri olduğuna da dikkat çekerek “Biz burada çiftçilerimiz için depolama imkanını sunarken, çiftçilerimiz de en iyi ürünü yetiştirmek için gayret sarf edecekler. Biliyorsunuz şehrimizde 220 bin tonluk üretim kapasitesi var ancak bunun yüzde 10’u kadar 25-30 bin tonluk depolama alanımız mevcut. Şimdi bu depoyu da yaptığımızda bir nebze olsun çiftçimizin elini rahatlatmış olacağız. Bu oluşum belediyemizin de içerisinde olduğu bir kooperatif. Çiftçilerimizin de üye olarak katkı vermesini bekliyoruz. Bizler işin yürümesiyle alakalı organizasyonu kurguladık. Sonra burayı çiftçilerimiz içindeki profesyonellerle birlikte profesyonel şekilde yönetsin. Tarımda kooperatifçilik en iyi modellerden biridir. Bunun dünyada da çok güzel örnekleri var. İnşallah bizler de bunu şehrimizde başarmış olacağız” şeklinde konuştu.