İlçenin huzurunu, güvenliğini, sağlığını ve esenliğini tehdit eden veya tehdit oluşturması muhtemel her türlü faaliyet ve girişimi yasaların verdiği yetki çerçevesinde takip ederek, denetleyerek, gözlemleyerek ve uyarıp ikaz ederek gerektiğinde idari yaptırım uygulayarak kontrol ve disiplin altına almaya çalışan İnegöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün 2019 yılını değerlendiren Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl Belediyesinin bel kemiği olan Zabıta Müdürlüğümüz İnegöl halkının esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanması için 7/24 görevinin başında. Nitelikli ve donanımlı personeli ile çağın tüm gerekliliklerini yerine getirerek, etkin ve verimlilik esası ile şehrin her yerinde belediyenin gücünü göstermektedir” dedi.
ÇÖZÜM ODAKLI HİZMET ANLAYIŞI
Zabıta Müdürlüğünün 7/24 çalışma prensibi anlayışıyla tüm personeliyle İnegöl halkının her zaman yanında olmaya çalıştığını ifade eden Başkan Taban, “2019 yılı içerisinde gerek Belediyemiz Çözüm Merkezi’ne şahsen veya Alo 153 numaralı telefona bildirilen, gerek elektronik ortamdan gelen, gerekse zabıta personelinin görev anında tespit ettikleri şikayetler değerlendirilerek ilgili yerlere dağılımları sağlanmış ve sonuçları takip edilmiştir. Sonuç odaklı çalışma prensibiyle ilçemiz genelinde yapılan kontrollerde tespit edilen problemli hususlar da belediyemizdeki ilgili müdürlükler ile belediyemiz dışındaki ilgili kurumlara bildirilmiştir. Önceliğimiz vatandaş memnuniyeti. Tüm bu çalışmalarımızın nirengi noktası budur. Çözüm odaklı hizmet anlayışı ile vatandaşlarımızın her zaman yanındayız” diye konuştu.
10 BİN 152 ŞİKAYET SONUÇLANDIRILDI
Zabıta Müdürlüğü’nün 2019 yılı çalışmalarını değerlendiren Başkan Taban, Zabıta ekiplerinin 57 personel ve 12 hizmet aracı ile 10 farklı mıntıkada 116 mahallede 7/24 hizmet verdiğini dile getirdi. 2019 yılı içerisinde İnegöl Belediyesi Çözüm Merkezine Zabıta Müdürlüğü ile ilgili 10 bin 304 adet talep veya şikayet geldiğini hatırlatan Taban, “Bu şikayetler bölge sorumlularına bildirilmiş olup, yerinde inceleme yapıldıktan sonra çözüme kavuşturulmuştur. Gelen taleplerden 10 bin 152’si sonuçlandırılırken, 152 başvuruyla ilgili ise çalışmalar devam etmektedir. Bu rakamlarla yüzde 98,5 tamamlanma başarısı elde edilmiştir” açıklamalarında bulundu.
547 ARAÇ SAHİBİNE UYGUNSUZ PARKLANMA CEZASI
Şehir içi ulaşım konusunda da Zabıta Müdürlüğünce kontrol ve denetimlerin yapıldığını belirten Başkan Taban, şöyle devam etti: “İlçemize faaliyet gösteren Özel Halk Otobüsleri ile ilgili Zabıta Müdürlüğümüz tarafından ilçemizde ilk defa ‘gizli müşteri uygulaması’ ile denetlemeler gerçekleştirildi. Buradan elde edilen sonuç raporu da bildiğiniz üzere ilçe halkımızla paylaşılmıştı. Sonuçlarla ilgili gerekli iş ve işlemler yapılarak tedbirler de alındı. Ayrıca trafik ile ilgili uygulamalar kapsamında ilçemiz muhtelif yerlerine hatalı paklanma yapan 547 araca cezai işlem uygulandı. Yine ilçemiz muhtelif yerlerine bırakılan kullanım ömrünü doldurmuş eski ve hurda araçların sahipleri tespit edilip, araçlarını kaldırmaları yönünde 128 araç sahibine gerekli tebligatlar yapılarak araçlar kaldırtılmıştır. Ancak 17 adet hurda araç sahipleri uyarılarımızı dikkate almadığından ilgili kanun hükümleri doğrultusunda idari yaptırım karar tutanağı düzenlenerek, söz konusu hurda araçlar otoparka kaldırılmıştır.”
32 İŞYERİNİN FAALİYETİNE SON VERİLDİ
“Zabıta Müdürlüğümüzün önemli görevlerinden biri de halk sağlığıdır. Bu kapsamda açıkta ve seyyar olarak satışa sunulan gıda maddelerinin denetiminin yapılarak seyyar satışın önlenmesine yönelik çalışmalarımız oldu yıl içerisinde. Kayıtsız faaliyet gösteren seyyar esnaflar takip ve tespit edilerek gerekli cezai işlemler yapıldıktan sonra faaliyetten men edilmiştir. Çeşitli sektörlerde bulunan iş yerleri ekiplerimiz tarafından rutin aralıklarla denetleniyor. Bu kapsamda 672 iş yeri denetlenerek, karşılaşılan aykırı durumda gerekli yasal işlemler yapılmıştır. Yine aynı yönetmelik kapsamında izin almadan açılan veya tüm uyarı ve ikazlarımıza rağmen ruhsatını almayan veya uyarılmalarına rağmen ruhsata aykırı faaliyet göstermeye devam eden 32 adet işyeri, gerekli yasal süreç izlendikten sonra mühürlenerek faaliyetine son verilmiştir.”
ENDÜSTRİYEL ATIKLARLA İLGİLİ ÖZEL EKİP KURULDU
“İlçemizde özellikle mobilya sanayiinde faaliyet gösteren işletmelerin, endüstriyel atıklarını gelişigüzel çevreye bırakmaları sonucu yaşanan çevre kirliliğini önlemek amacıyla, bu konuda özel denetim ekibi oluşturularak yapılan çalışmalar neticesinde atıklarını mevzuata uygun bertaraf etmediği tespit edilen işletmelere cezai işlem uygulandı. Geleceğe daha güzel bir İnegöl bırakmak adına sürdürdüğümüz bu gayretli çalışmaların aralıksız devam edeceğini de ifade etmek istiyorum.”
DİLENCİLERLE MÜCADELE
“Halkın inanç ve duygularını istismar eden dilencilerle mücadele edilmek suretiyle ilgili kanun çerçevesinde cezai işlem uygulanarak, bu tür faaliyetler önlenmeye çalışıldı. Bu çalışmalarımız belli zaman dilimlerinde değil, her an devam eden uygulamalardır. Dilencilerle mücadele konusunda ekiplerimizin titizlikle yürüttüğü çalışmalar neticesinde, şehir dışından lüks araçlarla İnegöl’e gelip halkın inanç ve duygularını sömürerek para talep eden şahıslar suçüstü yakalanıp görüntülerle ifşa edilmiştir. Bu sayede bu şahısların bir daha İnegöl halkına zarar vermesinin önüne geçildi.”
398 KAÇAK YAPI TESPİT EDİLDİ
“Kaçak yapılaşmayı önleme çalışmalarında da zabıta ekiplerimiz önemli bir rol oynuyor. Zabıtanın imarla ilgili faaliyet konularının başında kaçak yapı geliyor. Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü teknik ekipleri ile koordineli bir şekilde hareket edilerek, 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde gerekli iş ve işlemler gerçekleştirildi. Yıkılmaya yüz tutmuş durumda olan ve tehlike arz eden eski binaların tespitleri yapılarak ilgili müdürlüklere bildirilmek suretiyle yıkım kararı çıkmış olanlara gerekli tebligat işlemleri yapılarak, personel desteği sağlanmıştır. 2019 yılında yapılan çalışmalarda 398 kaçak yapı tespiti yapılarak ilgili birimlere iletildi.”
SEMT PAZARLARI ZABITAYA EMANET
“Zabıta ekiplerimizin yoğun olarak görev aldığı alanlardan biri de semt pazarlarımız. İlçemizde haftanın 7 günü 13 farklı Pazar kuruluyor. Pazartesi günü Mahmudiye Semt Pazarı, Salı günü Alanyurt Pazarı, Çarşamba günü Huzur Mahallesi ve Kurşunlu Mahallesi pazarları, Perşembe günü Mer-Pa Pazarı, Cuma günü Cum-Pa Tuhafiye pazarı ile Yeniceköy Mahallesi Pazarı, Cumartesi günü Cumartesi Pazarı, İkinci El Oto Pazarı ve ikinci el eşya pazarı, Pazar günü ise Mesudiye, Akhisar ve Yeniceköy semt pazarlarımız kuruluyor. Bu bağlamda İlçemizde her gün kurulan açık ve kapalı pazarlarımızda sürekli denetim ve kontrollerimizi yapmak suretiyle kurallara uymayan esnafları ikaz etmek veya yaptırım uygulayarak semt pazarlarımızın nizam, intizam ve esenliği sağlama görevi de zabıta ekiplerimize düşüyor. Zabıta ekiplerimiz haftanın 7 günü bu pazarlarda ilçe halkımızın güvenliği ve sağlığı, pazarların standartlara uygun şekilde sürdürülebilmesi konusunda mesai harcıyor.”
YARDIMA MUHTAÇ KİŞİLERE ZABITA DESTEĞİ
“Zabıta ekiplerimiz şehrin dört bir yanında hemen her alanda sorumluluk alıyor. Kış aylarında yağan kar nedeniyle ilçemizin genelinde yoğun bir çalışma içinde olan ekiplerimize ve Bursa-Ankara karayolunda yoğun kar yağışlarının yaşandığı dönemlerde yolda kalan vatandaşlara aperatif gıda yardımı için zabıta ekiplerimiz seferber oluyor. 2019 kış aylarında da benzer uygulamaları yaptık. Yardıma muhtaç ve kimsesiz çocukların da İlçe Emniyet Müdürlüğü Ekipleri ile birlikte Çocuk Esirgeme Kurumlarına, şiddete maruz kalmış kadınların Kadın Sığınma Evlerine, yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşların ilgili Huzur Evlerine sevkleri de yine Zabıta ekiplerimiz tarafından sağlanıyor. Bu kapsamda 2019 yılında 63 adet kimsesiz vatandaşın ilgili kurumlara nakli gerçekleştirilmiştir. Öncelikle Emniyetten GBT Sorgulaması yapılan kimsesiz ve yardıma muhtaç olduğu tespit edilen dışarda kalmış vatandaşlar da zabıta ekiplerimizce otelde konaklamaları için yardımlar yapılıyor. Bu sayı ise 2019 yılı için 53 kişi.”
441 İŞYERİ AÇMA RUHSATI VERİLDİ
“Zabıta Müdürlüğümüzce 2019 yılında verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin sayılar ise şöyle; 2019 yılında Müdürlüğümüze 972 adet ruhsat başvurusu gerçekleştirildi. Bunlardan 367’si sıhhi işyerleri, 41’i gayrisıhhi işyerleri, 33 tanesi umuma açık eğlence yerleri… Toplamda 441 işyeri ruhsatlandırılmıştır. Bunun yanı sıra yine 9207 sayılı yönetmelik kapsamında 10 adet Mes’ül Müdürlük Belgesi verilmiştir.”
ZABITA MÜDÜRLÜĞÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
“Belediyemizde yeni dönemle birlikte başladığımız dijital değişim ve dönüşüme Zabıta Müdürlüğümüz de dahil oldu. Saha ekiplerimizde teknolojinin nimetlerinden faydalanarak daha kaliteli, standartları yüksek hizmet sunmak adına yeniliklere imza attık. Mobil Belediyecilik uygulamaları kapsamında; Müdürlüğümüzün 10 ayrı bölgesi için her bölge temsilcisine verilen tabletler ile sahada kesintisiz ve aracısız hizmet sağlıyoruz. Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan personellerimiz ses ve görüntü kaydı yapan yaka kameraları ile asılsız ithamlarının önüne geçildi. Ayrıca personel, birimler arası ve mıntıkalar için iletişim sağlanması için telsiz sistemi kuruldu. Gürültü ile ilgili konular Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol Dairesi Başkanlığında olmasına karşın halkımızın huzuru için daha etkin ve hızlı denetim ve tespit amacıyla desibemetre alarak bu sayede gürültü şikâyetlerinin şiddeti ölçülerek gerekli işlem yapılması için konu tespit sonucu ile birlikte Çevre Kontrol Dairesi Başkanlığına gönderilmesi hedeflemektedir.”
Başkan Taban, günümüzde şehirlerin marka değerleriyle öne çıkarak birbirleriyle yarıştığı bir ortamda İnegöl’ümüzü her açıdan istenilen seviyeye getirmek için belediyenin tüm imkanlarını kullanarak adeta bir hizmet seferberliği örneği sunulduğunu da kaydederek “Bu anlayışla halkımızın memnuniyetini öncelikli görerek hizmet ağımızı şehrimizin dört bir tarafına yayarak 7/24 gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Daha yapacak çok işimiz var. İnşallah onları da hep birlikte yapacağız” ifadelerinde bulundu.