Nilüfer Belediyesinin, plastik sanatlara olan ilgiyi artırmak, Bursa’da aktif bir sanat ortamının oluşmasına katkıda bulunmak ve Türkiye’deki sanat üretiminin güncel durumuna ilişkin farkındalık geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlediği Çağdaş Sanat Konuşmaları, alanında büyük başarılar elde etmiş sanatçıların katılımı ile devam ediyor.
Çağdaş Sanat Konuşmaları 2019-2020 döneminin ikinci buluşması ressam İnci Eviner ile küratör ve yazar Fulya Erdemci’nin katılımı ile gerçekleşti. Misi Sanatevi’ndeki buluşmaya ilgi büyüktü, özellikle sanat eğitimi alan öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. “İmge Aygıtı” başlığıyla düzenlenen Çağdaş Sanat Konuşmaları’nın ilk bölümünde, resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren ressam İnci Eviner’in yapıtları konuşuldu. İnci Eviner’in desenlerini, yansıda katılımcılarla paylaşarak yorumlayan Fulya Erdemci, “İnci Eviner’in desenleri aslında kendi başına sanatsal üretim. Birçok sanat dalının kendine has bir çizgisi vardır. İnci Eviner’in işlerinde hep çeşitli temalar, çeşitli nesneler, farklı kombinasyonlarda farklı anlamlarda geliyor. İnci Eviner, desenlerinde bir manaya işaret ediyor ama onu söylemiyor. Siz kendi bakışınızla başka manalara da gidebiliyorsunuz. İnci, anlamın ucunu hep bir şekilde açıyor” diyerek çalışmaları yorumladı.
6 yaşından bu yana çizdiğini anlatan İnci Eviner de “Çizmek benim için özgürlük alanı gibiydi. O zaman da siyah beyaz desenler yapardım. Desen çizmek benim için yaşamın bir parçası oldu. Bilinçaltı akışına izin veriyorum. Yaptıklarıma birkaç gün sonra bakınca başka boyuta ulaşıyor. Desen birkaç gün sonra beni bir yere götürmüyorsa bir işe yaramıyor” diyerek kendini anlattı.
Çağdaş Sanat Konuşmaları’nın ikinci bölümünde de Fulya Erdemci 2015-2016 ve 2017 yıllarında Kapadokya’da gerçekleştirildiği yerli ve yabancı birçok sanatçının yer aldığı “Kapadox” projesi ile ilgili konuştu. Erdemci, Kapadokya bölgesinin coğrafi, sosyal, tarihsel özellikleri ile ilgili yapılan araştırmalar sonucunda sanatçılar tarafından farklı disiplinlerde üretilen işler ve çeşitli etkinliklerle, bölgeye özgü açık alanlarda düzenlenen sergiler hakkında konuştu. Bu sergiler arasında mekan yerleştirme, performans, heykel ve müzik performansları gibi bir çok alanın yer aldığını anlatan Fulya Erdemci, kendi içinde bir teması olan “Kapadox” projesinin her yıl birbiriyle bağlantılı olarak devam ettiğini anlattı. Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Çağdaş Sanat Konuşmaları 2020 yılında da alanında değerli sanatçıların katılımı ile her ay yapılmaya devam edecek.