Türkiye, 2018 itibariyle 5 bin MW’ı geçen kurulu güce ve panelde yüzde 50’yi, GES’te ise yüzde 75’e varan yerlileşme oranlarına ulaşarak, güneş enerjisi alanında büyük gelişme gösterdi. Türkiye, kısa sürede güneş panellerini kendi kaynakları ve mühendislik bilgisiyle üretecek noktaya geldi. Avrupa’da ve Türkiye’de birbirinden önemli güneş enerjisi yatırımlarını hayata geçiren Smart Energy de Gebze’deki 800 MW kapasiteli güneş paneli üretim tesisinde ürettiği üstün kaliteli panellerle Türkiye’nin kendi panellerini kendi üretebilen bir ülke olmasına katkı sağlayan adımlar atmaya devam ediyor.
Yeni güneş teknolojileri artık Türkiye’de üretilebiliyor
Panel ihracatçısı, GES yatırımcısı ve mühendislik, planlama ve kurulum hizmetleri sağlayan kimliğiyle 7 farklı ülkede faaliyetini sürdüren Smart Energy, dünyanın en iyi panellerini Türkiye’de üretme ve panel ithalatını önleme hedefi ile Ar-Ge faaliyetlerine hız verdi. Türkiye’deki en büyük panel üretim fabrikası olan Gebze’deki tesisinde her türlü uluslararası testi geçebilen ürünleri proses ve kalite süreçleri uygulayarak üreten Smart Energy, üretim süreçlerini ileriye taşıyacak adımlar attı. Yeni hatlarında hücre verimliliği artışına yönelik MBB (Multi BusBar) stringer entegrasyonu gerçekleştiren Smart Energy, güneş enerjisi sektörünün gelişen ihtiyaçları doğrultusunda Cam-Cam ve backsheetli panel üretiminin yanı sıra, daha yüksek kalite ve verimliliğe sahip olan PERC, Half-Cut Cell ve Bifacial gibi yeni teknolojileri üretecek kapasiteye kavuştu. Smart Energy’nin hedefi ise, hücre üretimini de Türkiye’de yapmayı başararak, dikey entregrasyonunu tamamlamış bir firma olarak yola devam etmek.
Güneş enerjisi sektöründe yerlileşme oranının giderek arttığını vurgulayan Smart Energy Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, şunları söyledi: “Şu anda ülke olarak bir güneş enerjisi santralini meydana getiren ekipmanın yüzde 75’ini ülkemizde üretebilecek noktaya ulaştık. Panelde ise bu oran yüzde 50’yi buluyor. Türkiye, artık santrallerde kullanılan çelik konstrüksiyon, kablo ve trafo gibi bileşenleri üretip ihraç edebilen bir ülke. Hücrenin de ülkemizde üretilmeye başlanmasıyla bu oran daha da artacaktır. Türkiye bunu başaracak güce sahip.”
Güneş enerjisi yatırımlarının ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağladığını vurgulayan Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Artık Türkiye’de güneş enerjisi çok daha fazla konuşuluyor, bu sevindirici. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, her yıl 1000 MW, 10 yılda ise toplam 10 bin MW’lık kurulu güç hedefini ortaya koydu. Sektörün gerek altyapısı gerek deneyimi ile bu hedefi gerçekleştirebilecek gücü mevcut. Yeni kapasitelerin açılmasıyla daha fazla yatırım olabilecek, böylece Türkiye elektriğini daha çok artan bir oranda güneşten elde edebilecek.”