Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

GÜRER: AKP, SAĞLIK SİSTEMİNİ YAPBOZ TAHTASINA ÇEVİRDİ.. GÜRER: İLAÇ FABRİKALARINI KİM KAPATTI?

Atanamayan sağlıkçılardan ilaç sorununa, hayvandan insana geçen hastalıklardaki artıştan, acil servislerin durumuna, artan uyuşturucu kullanımından, sağlık personelinin yaşadığı problemlere. Sağlık birimlerinde taşeron olarak çalışanların mağduriyetinden, uzman hekim açığına kadar pek çok konuda eleştirilerini sıralayan Gürer, “AKP iktidarı sağlık sistemini yapboz tahtasına çevirdi” dedi. 

 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin toplantı, Bakan Fahrettin Koca’nın katılımıyla gerçekleştirildi. 

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, toplantıda söz olarak, ülkemizde sağlık alalında yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARI 

 

Hastane yenilemek kadar, hastaya hizmet verenlerin sorunlarını çözebilmenin de önemli olduğuna değinen Gürer, “Doktorlar, hemşireler ve diğer çalışanların çalışma koşulları özlük haklarına yapıldığı söylenen düzenlemelere karşın azalmamış, artarak devam etmektedir” dedi. 

 

TAŞERONLARIN MAĞDURİYETİ 

 

Sağlık Bakanlığında görev yapan ve kadro alamayan taşeron işçilerin mağduriyetine de vurgu yapan Gürer, “İhale alım sözleşmesi diye bir uygulamayla hastane bilgi işlemcileri, laboratuvar çalışanları, radyoloji, görüntüleme çalışanları, diş protez ihalesi çalışanları, yemekhane, aile hekimi çalışanları ve farklı birimlerde görev yapanlar kadro alamadığı için mağdur durumdadır” diye konuştu.

 

ATAMA BAEKLEYEN 80 BİN SAĞLIKÇITAN 150’Sİ ATANDI 

 

Gürer, komisyon toplantısında, ataması yapılmayan sağlıkçıların beklentilerini de dile getirdi. İlk ve acil yardım bölümünde görev alması gereken 80 bin atama bekleyenden dört yılda 150 kişinin atanabildiğini ifade eden Gürer, “Paramedikler ile 115 bin hemşire ve 76 bin anestezi teknikeri atama beklemektedir. Bunlarla ilgili bir takvim hazırlığınız var mıdır?” diye sordu. 

 

SAYIŞTAY RAPORLARINDAKİ KAYIRMACILIK İDDİALARI…

 

Gürer, Sayıştay raporunda yer alan "Belirli unvanlar için sözleşme yapılan kişilerin merkez teşkilatında farklı unvanlarda görevlendirilmesi, sözleşmenin devam etmesi için öngörülen performans ve kriterler yönünden sözleşme konusu örtüşmediği, merkez teşkilatında görevlendirmenin zorunlu olması durumunda sözleşmelerin sona erdirilerek 657 sayılı Kanun kapsamında atama ve görevlendirme yapılması." İfadesine dikkat çekerek bu ifadelerin ‘kayırmacılıkla’ ilişkilendirilebileceğini vurguladı. 

 

GATA, ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR

 

AKP iktidarının, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü gibi, reform diye yaptığı düzenlemelerden vazgeçip yeni uygulamalara yönelmesini ‘yapboz’ yaklaşımı olarak değerlendiren Gürer, GATA gibi kurum hastanelerinin ise geçmişi arar durumda olduğunu belirtti. 

 

İLAÇ FABRİKALARINI KİM KAPATTI?

 

Gürer, konuşmasında ilaçta yaşanan sorunlara da dikkat çekti. “ilaçta yerli ve millîden söz ediyorsunuz ama ilaç fabrikalarını kim kapattı?” diye soran CHP Milletvekili Gürer, “ Belki unuttunuz, AKP Hükûmeti Bomonti'deki Sosyal Sigortalar Kurumu İlaç Fabrikasını 2005 yılında kapattı. Dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ kapatma kararını "Bizim, ilaç fabrikamız olsun diye bir niyetimiz yok." diye savundu. Aradan geçen on üç yıldan sonra yaşanan ilaç sıkıntısı ve yüksek fiyat sorununu çözmek için yerli ilaç çağrısı yapıyorsunuz. Yerli ilaç üretimini iktidarınız döneminde sonlandırdınız. Türkiye'yi bu anlamda dışa bağımlı ithal ilaca mahkûm eden siz değil misiniz?” ifadelerini kullandı. 

 

İTHAL HAYVANLARLA GELEN HASTALIKLAR 

 

Zoonotik ve vektörlerle bulaşan hastalıklarla mücadele konusuna da değinen Gürer, “Bu bağlamda, ciddi bir yaygınlaşma var. Çoğu vatandaş brusella, tüberküloz, koyun çiçeği gibi yaygın hayvan hastalıklarına yakalanma riskinin farkında değil. Özellikle ithal hayvan ve et bu bağlamda tetikleyici oluyor. 2017-2018 yılında zoonotik hastalık saptanan sayısı kaçtır? Bu konuda yurttaş bilinçlendirici çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Özellikle kamu spotu gibi, bu alanda çalışmaya yönelecek misiniz?” diye sordu. 

 

ACİL SERVİSLER SORUN YUMAĞI 

 

Acil servislerde yaşanan sorunların çözülemediğini, çalışanların fedakârlığına rağmen yığılma ve hizmette yaşanan sorunların devam ettiğini anlatan Gürer, AKP iktidarı döneminde yüzde 600’lere tırmanan uyuşturucu kullanım oranına dikkat çekti. Gürer,  Bu bağlamda, kullanım yaşı 10 yaşına kadar düşmüştür. Bazı okullarda öğrencilerin tuvalette uyuşturucu aldığı yönünde bizlere yansıyan iddialar vardır. Bu bağlamda, bir bütün olarak ülkemizde uyuşturucuya karşı mücadelenin ihtiyaç ve zorunluluk olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.  

 

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ VAR AMA HASTA SEVKLERİ DEVAM EDİYOR 

 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yersizliğine de dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Niğde ilinde sözde Tıp Fakültesi Hastanesi tabelası olsa da her gün Kayseri, Ankara, Adana gibi illere hasta sevki için aranıyoruz. Bu da gösteriyor ki sağlıkta sorun çözümüne yönelik branşlarda açık var, ilçelerde branş doktorları eksikliği devam ediyor” dedi. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21