Öne Çıkanlar corona İBB maske İnce Medya Revizyon
banner13

Haydar Ergülen ile Şiir Atölyesi

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, 2021 yılının yazarı olarak belirlenen Gülten Akın ile ilgili etkinlikleri farklı alanlarda sürdürüyor. Şair ve yazar Gülten Akın bu defa Misi Akademi’de düzenlenen Şiir Atölyesi’nde ele alındı.
Şair Haydar Ergülen’in yürütücülüğünde gerçekleşen atölye, çevrimiçi olarak düzenlendi. İki gün süren atölyeye Bursa dışından da,  Samsun, İzmir, İstanbul gibi farklı illerden çok sayıda şiir tutkunu katıldı.

Gülten Akın'la ilgili birçok çalışması bulunan şair Haydar Ergülen, katılımcılara Gülten Akın şiirlerinden okuttu ve bu şiirler üzerine karşılıklı  değerlendirmelere bulundu.

Şiirin her şeye sığabildiğini, her zaman, her yerde kendini var edebildiğini söyleyen Haydar Ergülen, “Şiirin insana bir yakınlığı vardır.  Öykü, roman, deneme de yakındır ama insana en yakın olan iki tür vardır;  biri şiir diğeri müzik. Türk edebiyatı içinde en çok okuduğumuz tür şiirdir.  Şiir bizim için en eski, en kadim türdür.  Şiirde binlerce yılın geleneği vardır. Şiir bir tür toplumsal bellektir, şiir hatırlatır” dedi.
Şairlerin birbirinden etkilendiğini söyleyen Haydar Ergülen, Gülten Akın’ın en çok etkilendiği şairin, Behçet Necatigil olduğunu belirtti. Ergülen “ Gülten Akın’ın bazı şiirleri tipik Necatigil şiiri gibi gelir. Duyguları, incelikleri hep benzerdir” diye konuştu.

Gülten Akın’ın, Anadolu halk kültürünü dönüştüren ilk şairlerden biri olduğunu da ifade eden Ergülen, Gülten Akın’ı  ‘modern şiirle gelenekseli buluşturan şair’ olarak tanımladı. Ergülen, Gülten Akın şiirleri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Gülten Akın üslupçu bir şair değil. Gülten Akın’ı Cemal Süreya’ya benzetirim. Cemal Süreya da üslupçu değil. Üslup kaygısı olmadan yazdı Gülten Akın. Sesi olan bir şairdi Gülten Akın ve şirleri her dem taze. Gülten Akın şiirleri,  kendisiyle konuşur gibi ama dışarıya da bağırmadan söyler gibi. Kendine  yazmış gibi ama ‘aynı zamanda dışarısı da duysun, böyle bağırmadan ama’, diye yazılan şiirlerdir. “

Gülten Akın’ın şiirlerini,  gülümseyen bir hüzünle yazdığını ifade eden Haydar Ergülen, şairi  şu sözlerle anlattı: “Şiirlerinde hep bir burukluk vardır. Kıymeti zamanla anlaşılan, sabırla büyüttüğü kalıcı şiiri vardır Akın’ın. Öncü şairdir, kimselerden söylemeden söylemiştir. Öfkesi yoğun fakat incedir. Bir mahcubiyeti vardır ama devrimci mahcubiyet.  İddia ve hırs sahibi şair olmamasına karşın büyük bir şair olunabileceğini de göstermiştir. Gülten Akın,  kim olduklarını hepimizin bildiği onların dilini giyinmeyen, hakikatli bir şairdir.”

Atölyenin ikinci gününe katılımcılar kendi şiirlerini yazarak geldi. Katılımcıların Gülten Akın’ı  taklit ederek yazdığı şiirleri dinleyen Haydar Ergülen, onlarla birlikte şiirlerini yorumladı ve önerilerde bulundu.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22