Sanayi, turizm ve tarih değerleriyle adından söz ettiren kadim şehir İnegöl, kendisi de aslen İnegöllü olan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çetinaslan ve ekibi tarafından mercek altına alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığının izin ve onayıyla Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çetinaslan başkanlığında gerçekleştirilecek olan “Orta Çağdan Günümüze İnegöl ve Çevresi” konulu yüzey araştırması, İnegöl Belediyesinin de destekleri ile başladı.
KÜLTÜR VARLIKLARI KAYIT ALTINA ALINACAK
15-30 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacak olan yüzey araştırmasında, İnegöl ve çevresindeki kültür varlıklarının tespit ve kayıt altına alınması amaçlanıyor.
YÜZEY ARAŞTIRMASI 3 YILDA TAMAMLANACAK
Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çetinaslan ve ekibi, sahaya inmeden önce İnegöl Belediye Başkanlığı ve İnegöl Kaymakamlığına ziyaretlerde bulundu. Perşembe günü İnegöl Belediyesi Kültür Sanat ve Gençlik Merkezinde Belediye Başkanı Alper Taban ile bir araya gelen Araştırma Başkanı Sanat Tarihçi Doç. Dr. Mustafa Çetinaslan, yüzey araştırmasının üç yıllık bir süre içerisinde tamamlanmasının planlandığını belirtti. Çetinaslan, bu süre içerisinde bilimsel bir ekip tarafından İnegöl ilçe merkezinin ve bütün mahallelerin gezileceğini ve yerinde yapılacak tespitlerle mevcut yapı envanterinin ortaya konulacağı ifade etti.
İNEGÖL’ÜN TARİHİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ VURGULANACAK
Çalışma kapsamında Osmanlı Devletinin çekirdeğini oluşturan İnegöl yöresindeki kale, cami, medrese, hamam, türbe, han gibi yapı ve yapı kalıntıları ile tarihi belge niteliğindeki kitabe, mezar taşı ve sanduka gibi eserlerin görsel belgelenmesi yanında rölövelerinin alınacağı ve koordinatlarının belirlenerek yer tespitlerinin yapılacağı ifade edildi. Bu sayede İnegöl'ün tarihsel önemi ortaya çıkarken, aynı zamanda genç kuşaklarda ‘İnegöllülük’ bilincinin oluşmasına da katlı sağlanacak. Ayrıca araştırma kapsamında yapılacak yayınlar ile mobilyası ile dünyaya açılmış olan İnegöl'ün tarihi ve kültürel zenginlikleri de vurgulanmış olacaktır.
Başkan Alper Taban ile buluşma sırasında bu süreç içerisinde kendilerinden desteğin esirgenmediğini kaydeden Çetinaslan, “Başta İnegöl Belediye Başkanımız Alper Taban beyefendiye ve Başkan yardımcımız Rıdvan Kocaağa’ya, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Önder Kılıç ile İnegöl Kent Müzesi Sorumlusu Serdar Sevinç'e teşekkür ederiz. Yüzey araştırmamızın İnegöl'ün tarih, kültür ve sanat potansiyelinin anlaşılmasına vesile olmasını ve yapılacak yeni çalışmalara kapı açmasını ümit ediyoruz” dedi.