Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü AYGÜL; Meyve sinekleri ile mücadelenin altına çizdi. AYGÜL konuşmasında “Bursa’mız, Türkiye meyve üretiminde lokomotif illerden biri konumundadır. Pek çok meyvenin gerek üretiminde, gerekse ihracatında ilk sıralarda yer almaktadır. Örneğin Armut Yetiştiriciliğinde 88.730 dekar alandaki 206.128 ton üretimi ile Türkiye toplamının %39’unu tek başına karşılamaktadır. Şeftalide ise 66.070 dekar alandaki 99.120 tonluk üretimi ile Türkiye üretiminin yaklaşık %15 i ilimizde gerçekleşmektedir. 60.109 dekarda yapılan 52.935 tonluk Kiraz üretimi de Türkiye Kiraz üretiminin %8’ine denk gelmektedir.
Meyve üretiminin önemli bir konusunu hastalık ve zararlılarla mücadele oluşturmaktadır. Meyvelerimizde önemli ekonomik kayıplara neden olan bu hastalık ve zararlılar ile mücadelede önceden tahmin ve erken uyarı istasyonlarından yararlanılmaktadır. Bu amaçla Mustafakemalpaşa’dan İnegöl’e kadar 11 ilçemizde toplam 17 adet istasyonla yürütülen bu çalışmalarda Elma iç kurdu, Elma ve Armutta kara leke, Armut ve Ayvada Ateş yanıklığı, Şeftali güveleri gibi birçok hastalık ve zararlının takibi yapılmakta ve ilaçlama uyarıları en hızlı şekilde üreticilerimize duyurularak gerekli ilaçlamayı yapmaları sağlanmaktadır. Buradaki amaç en az ilaçlama ile en temiz ürünü elde etmek şeklinde özetlenebilir.
2018 yılında ise önceki yıllarda önemli derecede zararı görülmeyen iki meyve sineği türünün zararlı duruma geçtiği tespit edilmiştir. Akdeniz Meyve Sineği ve Kanadı Noktalı Sirke Sineği olarak adlandırılan bu zararlıların izlenmesi ise İl Müdürlüğümüzce 12 ay boyunca sürdürülmektedir. 2018 Yılındaki ekstrem hava şartlarından dolayı salgın yaptığı düşünülen bu haşerelerle mücadelede 2019 yılında yaptığımız çalışmalara (eğitim yayım vb…) ilave olarak Müdürlüğümüz tarafından 2020 yılında başta Akdeniz meyve sineği olmak üzere tüm meyve sinekleri ile ilgili projeler hazırlanmış olup bu projelere tüm katılımcıların desteğini beklemekteyiz.
2019 yılında oluşturduğumuz Zirai Mücadele Mobil Denetim Ekibi uygulamamız 2020 yılında da 2 ekiple devam edecektir.” Dedi.
Toplantı açılış konuşmasının ardından yapılan sunumlarla devam etti. Meyve Sinekleri Eylem Planı Toplantısında Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr. Adalet HAZIR ve Uzm. Pınar ARDICI KARA tarafından Akdeniz meyve sineği ve Kanadı noktalı sirke sineği tanımı ve mücadelesi konularında; Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Uzm. Gürsel ÇETİN tarafından Marmara Bölgesinde Akdeniz meyve sineğinin durumu ve yapılan çalışmalar hakkında; Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Orkun Barış Kovancı tarafından Ülkemizde ve dünyada meyve sineklerine karşı ile biyoteknik mücadele uygulamaları konuları hakkında; Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Uzm. Serkan KAPTAN Zeytin Sineği’nintanımı ve mücadelesi; Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN ve İl Müdürlüğü personeli Dr. Kıymet Senan SAVAŞ tarafından İlimizde 2019 yılı Bitki Sağlığı Çalışmaları ve Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Eylem Planının Kurumlara anlatılması konularında yapılan sunumla toplantı sona erdi.