Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

NEFES ALDIRMAYAN HASTALIK

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz 17 Kasım Dünya KOAH (Kronik Obstrüktif Tıkayıcı Akciğer Hastalığı)  Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

 KOAH’ın genellikle zararlı toz ve gaz maruziyeti veya yetersiz akciğer gelişimine neden olan faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığını belirten Dr. Yavuzyılmaz, “KOAH kalıcı solunumsal yakınmalarla birlikte nefes alıp vermede zorluk ile karakterize, yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. KOAH hastaları pandemi sürecinde en kırılgan hasta grupları arasında olduğu için Sağlıklı akciğerler ve sağlıklı nefes için dünyanın, insan sağlığı açısından daha iyi bir yer haline gelmesi gerekiyor. Bu nedenle 2021 yılı Dünya KOAH Günü için ‘Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya' teması belirlenmiştir” dedi.

Temel Neden Kirli Hava Soluma

KOAH’ın temel nedenin kirli hava soluma sorunu olduğunu dile getiren Dr. Yavuzyılmaz, “Anne karnından itibaren gerek iç ortamlarda, gerekse dış ortamlarda soluduğumuz zararlı duman, gaz ve küçük parçacıklar nedeniyle KOAH oluşabilmektedir. Tütün dumanı, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda yakılan odun, tezek, ağaç kökleri ve kömürün dumanı ve tozlu dumanlı işyerlerinde soluduğumuz kirli hava hastalığa neden olan en önemli sebeplerdir” şeklinde konuştu.

 KOAH Hastaları Kovid-19 Aşısını Yaptırmalı

Basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile KOAH tanısının  konulabildiği vurgulayan Dr.Yavuzyılmaz, “ Korunmada ise en önemli husus, soluduğumuz havanın kalitesinin iyileştirilmesi, sağlıklı beslenme, egzersiz ve aşılanmadır. Hastalar, Kovid-19 ve grip aşılarını yaptırmalı, zatürre ve karma aşıları için doktorlarından bilgi almalıdırlar.

Ayrıca KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş eğer kullanıyorsa sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmalıdır. Bunun dışında, maske takılması, diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, ortam havasının temiz tutulması, nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması; hem hastalık gelişimi, hem hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçların önlenmesinde önemli adımlardır” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
NEFES ALDIRMAYAN HASTALIK
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22

banner21