Toprağın, bereketin, atalık tohumun, geleneksel üretimin ve yerel yemek kültürünün günü olan Toprak Ana Günü, Nilüfer'de farkındalık yaratacak bir etkinlikle kutlandı. Etkinlikte, Toprak Ana Günü'nün anlamı, güvenilir gıda, Nilüfer Bostan ve kooperatifleşmenin önemi gündeme geldi.
Nilüfer Belediyesi'nin, Halk Evi yanında faaliyete geçirdiği, halkı sağlıklı gıdayla buluşturan Nilüfer Bostan önünde düzenlenen etkinlikte Nilüfer Bostan'ın da açılışı yapıldı.
Nilüfer Belediyesi'nin sosyal medya hesaplarından da çok sayıda kişi tarafından canlı olarak izlenen etkinlikte konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Toprak Ana Günü'nü farkındalık oluşturmak için kutladıklarını belirterek "Bize göre yılın her gününde bu konular ele alınmalı. Hepimizin artık toprakla buluşacak bir dünya beklentisi içinde olması gerekiyor. Sadece bir günün toprağa adanması doğru değil elbette. Biz toprağın ne kadar önemli olduğunu, iklim değişiklikleri sonucunda sulak alanlardaki korumalarla, su havzalarımızdaki eksilmelerle görüyoruz. Bunu yapan bizleriz. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı kirlettik, şimdi geri dönmek zorundayız. O anlamda da Toprak Ana Günü'nü farkındalık olarak kutluyoruz ama artık her gününde toprakla buluşacağımız bir dünya ve zaman beklentisi içinde olmamız gerekiyor" dedi.
Nilüfer Belediyesi'nin tarıma yönelik çalışmalarını ve hedeflerini de anlatan Başkan Turgay Erdem, 2020 yılını tarıma adadıklarına dikkati çekti. Erdem, pandemi öncesinde tarıma yönelik başlattıkları yoğun çalışmaların pandemi ile birlikte öneminin daha da arttığını ifade etti.
Nilüfer Belediyesi'nin uzun yıllardır temiz gıda ve ekolojik tarıma dikkat çekmeye çalıştığını hatırlatan Başkan Erdem, Ürünlü'de Kent Bostanları'nda başlayan bu çalışmaların 2020 yılının tarım yılı ilan edilmesiyle birlikte daha da yaygınlaştığını belirtti.
Erdem şöyle devam etti: "Pandemiden önce Nilüfer'de 2020 yılını Tarım Yılı ilan etmiştik. Amacımız, sanayi kenti ve güzel bir kentleşme modeli olan Nilüfer'de bunların yanında var olan tarım alanlarını değerlendirmek. Gerçekten çok önemli tarım ürünlerine ve çiftçi potansiyeline sahip bir ilçede yaşıyoruz. Dedik ki kentleşme ve sanayi bir tarafa, bir de toprağa geri dönelim ve bunun için de çiftçilerimizi, tarımı destekleyelim. Sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda toplumu bilinçlendirelim dedik ve çalışma içine girdik. Çalışmaları başlatmamızın ardından gelen pandemi ne kadar doğru bir iş yaptığımızı ortaya koydu. İnsanların sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda ne kadar istekli olduğunu gördük. Biz de bu yöndeki çalışmalarımıza sürekli yenilerini ekleyerek devam ediyoruz."
Nilüfer'de tarımı teşvik etmeye, çiftçiyi desteklemeye ve halkın, sağlıklı güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamaya yönelik çalışmalara değinen Başkan Erdem, şöyle konuştu: "Türkiye'nin farklı bölgelerinden ve hatta yurt dışından yerli tohumları toplayarak kendi bostanlarımızda üretim denemeleri yaptık. O tohumları çoğalttık ve çiftçilerimize de dağıtarak yaygınlaştırdık. Kent bostanlarında edindiğimiz deneyimle belediyemize ait tarım alanlarında çiftçilerle birlikte daha geniş çaplı üretim çalışmalarına başladık. Yerli tohumla buğday üretimi yaptık, lavanta üretimi yaptık. Uludağ Üniversitesi ile iş birliği yaparak Nilüfer'de toprak analizleri yaptırmaya başladık. Bu analiz sonuçlarını çiftçimizle paylaşarak hangi bölgede hangi ürünün verimli olacağı bilgisini onlarla paylaşacağız. Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni (NİLKOOP) kurduk ve kooperatif aracılığıyla 'Nilüfer Bostan' markasını oluşturarak ilk satış noktamızı belediyemizin yanında açtık. 'Nilüfer Bostan'da Bursa ve Türkiye'nin farklı kentlerindeki kooperatiflerden alınan ürünler ile NİLKOOP tarafından üretilen ya da tedarik edilen gıda maddeleri satışa sunuluyor. Nilüfer Çiftçi Evi'ni kurduk burada çiftçilerimizi eğitiyoruz."
Erdem, Nilüfer'de tarıma yönelik çalışmalara ara vermeden devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
Karagöz: Toprak Ana Günü yerele saygı günü
Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Emre Karagöz de, Toprak Ana Günü'nde Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu olarak her yıl bir kırsal mahallede bugüne dikkati çekerek etkinlikler yaptıklarını söyledi. Evrensel bir gün olan Toprak Ana Günü'nün aslında yereli kutsayan, saygı gösteren bir gün olduğunu belirten Karagöz, "Tarımın endüstriyel uygulamalara teslim edilmesi demek insan sağlığına olumsuz etkileyen sonuçlar anlamına geliyor. İşte Toprak Ana Günü de bunun karşısında yereli, küçük olanı, kıymetli olanı desteklemek ve ortaya çıkarmak için çabaların ortaya konulduğu bir gün olarak kutlanıyor" dedi.
Atay: Tükettiğimiz her şey topraktan geliyor
Nilüfer Belediyesi Kırsal Alan Danışmanı Arca Atay da etkinlikte Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) hakkında bilgi verdi. NİLKOOP'un Nilüfer'deki tarımsal faaliyetleri organize etmek ve çiftçilere destek olmak amacıyla kurulduğunu anlatan Arca Atay, NİLKOOP'un üretime başladığını da dile getirdi. Atay, "Buradaki amacımız ilk etapta Nilüfer Belediyesi'nin kullanılmayan arazilerini tarımsal alana dönüştürmek bir kısmında da üreticiyle birlikte üretim gerçekleştirmek. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. 10 Aralık Toprak Ana Günü'nün de önemi çok büyük. Direkt olarak toprağı işaret ediyor. Bizim de tükettiğimiz hemen her şey topraktan geliyor" şeklinde konuştu.
Nilüfer Belediyesi'nin sağlıklı gıdayı halkla buluşturma noktası olan Nilüfer Bostan hakkında da bilgiler veren Arca Atay, Nilüfer Bostan'la birlikte ticari bir faaliyet gerçekleştirmeyi değil, hem çiftçiyi, kooperatifleri desteklemek hem de üretilen sağlıklı ürünleri, halkla buluşturmayı hedeflediklerini vurguladı. Etkinlikte Eskişehir Yıldıztepe Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Hale Kargın Kaynak, Yalova Altınova Kadın Kooperatifi'nden Yasemin Fazlaca ve Nilüfer'deki Ürünlü Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Melek Dikme de kuruluşlarını ve çalışmalarını anlattı.
Kadınlar, küçük bir adımla başlayan girişimlerinin nereye ulaştığını detaylarıyla anlatarak, Nilüfer Belediyesi'nin de Nilüfer Bostan için kendilerinden ürün almasının dayanışmanın güzel bir örneği olarak değerlendirdiler.
Yıldıztepe Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Hale Kargın Kaynak, adil, sağlıklı, temiz gıdayı erişebilir gıda haline getirmek ve elde ettikleri gelirle hem üniversite öğrencilerine hem de kadınlara destek olmak amacıyla kooperatifleştiklerini belirterek, "Uygun fiyata üreten üretici bulduk ayrıca biz de üretim yaptık. Hem üretici olduk hem tüketici olduk. Temiz, sağlıklı, adil gıdaya erişimi mümkün kılıyoruz herkesin alacağı hale getiriyoruz" dedi. Yalova Altınova Kadın Kooperatifi'nden Yasemin Fazlaca da bölgede ağırlıklı olarak yetişen meyvelerle kendi ürünlerini ürettiklerini belirterek özellikle kivi pestili için yaptıkları patent başvurusunu anlattı.
9 yıldır faaliyette bulunduklarını anlatan Ürünlü Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Melek Dikme de her geçen gün üretimlerine yeni çeşitler eklediklerini ifade ederek, yeni hedeflerinin tam buğday unu ile çeşitli gıdaları halkla buluşturmak olduğunu söyledi.