Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Organik Pazar Müşterilerini Bekliyor

Nilüfer Belediyesi tarafından Bursa’nın ilk organik pazarı olarak 2006 yılında açılan Nilüfer Organik Ürün Pazarı’nda tezgah açan satıcılar müşterilerin azlığından şikayetçi olsa da inatla her hafta tezgahlarının başına geçiyor. Burada Bursa’daki az sayıdaki üreticininürünlerinin yanı sıra İzmir, Çanakkale, Eskişehir, Fethiye, Kuşadası, Adapazarı, Zonguldak ve Gaziantep’ten gelensertifikalı organik ürünlerin satışı da yapılıyor. 

Her hafta cumartesi günleri Konak Kapalı Pazar Alanı’nda kurulan organik pazarda henüz sadece birkaç tezgah var. Açılan o birkaç tezgahtan birinin sahipleri de Bahar Bardakçı ve Murat Aras çifti. Onlar bu pazarıneğitimli, diplomalı pazarcıları. 25 yaşındaki Bahar Bardakçı gıda ve aynı zamanda ziraat mühendisi, ayrıca tarımsal işletmecilik eğitimi almış. Arkadaşı 34 yaşındaki Murat Aras ise gıda danışmanı ve denetimcisi.

Nilüfer organik pazarda 5 aydır tezgah açtıklarını belirten Bahar Bardakçı, müşterilerin azlığından şikayetçi. Ekranlarda, yazılı ve görsel basında fırtınaların koparıldığı GDO’lu (Genetiği değiştirilmiş ürünler) ve hileli gıda haberleri hep ön sıralarda yer alırken, Bursa’daki tek organik pazarın ilgi görmemesine anlam veremediğini söylüyor. İlgi ve satışların artması ile fiyatların ucuzlayacağını ifade eden Bardakçı  “Burada tezgah açtığımız süre içinde bazı haftalarda akşama kadar 20-25 müşterimiz oluyor. Elimizde kalan ürünleri kendimiz tüketiyoruz ya da arkadaşlarımıza veriyoruz.  Ancak bizler Nilüfer Belediyesi sayesinde insanlara sağlıklı gıdayı ulaştırmak için inatla tezgahımızın başında oluyoruz. Müşterilerimizin az oluşunun bir sebebi tanıtım eksikliği belki. İyi haberler, iyi işler gündemde hak ettiği yeri almıyor. Ancak diğer yandan organik ürünlerin çok pahalı olduğu algısı aşılanıyor. Aslında ürünler aşılı pahalı olmadığı gibi sağlıklı gıdanın bir bedeli var. Bu ürünler satıldıkça ve üreticisine kazandırdıkça mutlaka yeni yatırımları ve üreticileri doğuracak, böylece sağlıklı ürün daha da ucuzlayacak” diyor.

Taze sebze ve meyvelerin yanı sıra bal, pekmez, tarhana, mantar, bitki çayları, zeytin, zeytinyağı, salça, kuru baklagil ve tahılların satıldığı organik pazarda her ürünün ayrı bir sertifikası var. “Aldığınız ürünün nerede kim tarafından, hangi koşullarda üretildiğini bilmek çok önemli. Bazen organik ismini kirletmeye yeltenen satıcılar da oluyor” diyen Murat Aras ise, bu konuda bilinç eksikliği olduğu görüşünde.  Ona göre birçok organik pazar müşterisi bile, aldığı ürünün sertifikasını görme hakkı olduğunu bilmiyor.  “Bu tezgahlardaki organik ürünler Bursa Tarım İl Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü Kırsal Alan Bürosu tarafından periyodik olarak denetim ve analizlere tabi tutuluyor. Biz müşterilerimize sattığımız ürünlerle ilgili detaylı bilgi veriyoruz. Onlarla sohbet ediyoruz. Bizleri tanımalarını sağlıyoruz” diyen Aras’ın tezgahında gıda ürünlerinin yanında sattığı ve hediye ettiği ekolojik üretim ve yaşam içerikli yayınlar da var.

Anahtar Kelimeler:
BursaNİLÜFER
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22