Aşının belirli ülkelerina karşı doğal savunmasını kullanımını ve güçlerini güçlendirdiğini Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dr. yakalanmaz, onunla nasıl savaşacağını bilir, olasılık ya oluşmaz ya da hafif atlatılır” dedi.
Tarihteki değişimlerden ders çıkarmak gerekiyor
Aşılar sayesinde ülkelerina karşı uygunluk ve hastalık oluşumusa bile daha hafif seyredeceği vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları aşılamaya güvenmek çok önemli” dedi.
Uzm. Dr. Mehmet Kılıç, Türkiye'deki zorunlu aşıları şöyle sıraladı:
Çocukluk dönemindeki zorunlu aşılar
Hepatit B ve A, BCG yani verem, difteri, boğmaca, tetanoz, inaktif çocuk felci, hemofilus influenza ve hepatit B içeren 6'lı karma, pnömokok yani zatürre, KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak), ağızdan çocuk felci yani çocuk felci, difteri, tekrar doz olmak üzere tetanoz ve son olarak su çiçeği aşısı, kalıcı çocukluk aşılarıdır.
Çocuklukta zorunlu olmayan ama önerilen aşılar
İshale karşı rotavirüs, menenjit için meningokok, HPV ve her yıl ortaya çıkan influenza yani grip aşısı, zorunlu olmasa da çocuklukların yaptırılması önerilen aşılardır.
Sağlıklı yetişkinlere önerilen aşılar
Sağlık Bakanlığı tarafından kişilere tavsiye edilen aşılar; aşının üstünden on yıl geçtiyse tetanoz, difteri, yıllık yapılan influenza yani grip ve HPV'dir.
Gebeler için difteri, asellüler boğmaca ve tetanozu kapsayan karma ve yıllık kavrama aşısı sorunu gelirken, 65 yaş üstünde ise pnömokok, yıllık kavrama aşısı ve zona oldukça kritik değere sahip.