Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü'nden Doç. Dr. Serkan Yılmaz, mobbing olgusunun iş ortamlarından başlayarak toplumun geniş dinamiklerine kadar nasıl yayıldığını ve olumsuzlukları değerlendirdi.
Mobbing, özellikle iş oranlarının sık olduğu bir olgu haline geldi
Mobbing, duygusal taciz, bezdiri ya da yıldırma anlamına gelen ve toplumda özellikle iş ortamlarında sık sık görülen bir olgu olduğunu kaydeden İnsan Kaynakları Yönetimi uzmanı Doç. Dr. dedi.
Sağlık çalışanları hem mobbinge hem şiddete uğruyor
Çalışma değişimi mobbingin en yaygın görülen sektörler veya meslek gruplarında olup olmadığını değerlendirmeyi yapan Doç. Serkan Yılmaz, "Esasında çalışma kullanımı her alanda mobbing olgusu kendini gösteriyor. Bununla birlikte mobbingi en fazla sağlık sektöründe gözlemlemekteyiz. Bunun nedenleri, sağlık çalışanlarının arasında, bir genel olarak iyi yönetilmeyen bir sağlık sisteminin sağlanması olarak, giderek ağırlaşan üretimin sağlık hizmetinin sunulması, diğer aynı sistemin kırılması olan hasta yakınları tarafından mobbingin de şiddeti geçen şiddeteleri olarak gösterilebilir." diye konuştu.
Kadın erkeğe göre mobbinge karşı daha dağıtım
Toplumumuzda genel olarak kadınların aleyhine var olan cinsiyet eşitsizliğinin açık bir gerçek olduğunu söyleyen Doç. Serkan Yılmaz, "Ataerkil ya da erkek egemen bir kültürle beslenen beslenme tarzı ileriki yaşamda kadının erkeğe göre mobbinge karşı daha fazla kırılabilir. kalan birlikte mobbinge görme oranı, cinsiyetten bağımsız olarak zarar görebilir, özelliklere göre de değişebilir. Örneğin, bütün olumsuz olmasına rağmen, bir toplumsal ve sağlam dayanıklılığa sahip güçlü bir kişinin bu anlamda daha zayıf olan bir erkeğe göre mobbingden daha az etkilenebilir." ifadesinde bulundu.
Mobbingin yaygın olduğu toplumlarda ruhunuzu gözden geçiriyorsunuz
Mobbingin yaygın olduğu toplumlarda sürekli tedirgin bir ruh halinde yaşamlarını sürdürdüklerini anlatan Doç. Dr. Serkan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu olumsuz ruh hali, bazı zaman şiddetli, genel olarak yaygın olarak kronik yani düşük düzeyde ama sürekli stres yaşama neden olur. Özellikle kronik stres, diğer toplumlarla birlikte yetiştiricileri kurmanın engel oluşturur. Kişinin olumsuz ruh hali iletişim içinde olduğu diğer bireylere bulaşır, kalıcı hem özel hem de iş yaşantısını sürdürebilir olarak yansır. Kişisel ve sosyalde mobbinge maruz kalan bir çalışmada yüksek düzeyde hayatta kalabilir. Beynimizin yapısı gereği duygu, düşünce ve davranışlarımız bir bütün olarak çalışan ve birbirlerinden güçlü biçimde etkiler.
Uzaktan çalışma modelleri çalışan üzerinde duygusal baskı oluşturuyor!
Çok olumlu yönde ilerleme ile birlikte uzaktan çalıştırma, kişinin iş yaşam sistemi kurmasını zorlaştırdığını kaydetme Yılmaz, "Çalışma saatleri uzadı ve ayrıldı. Pratik olması nedeniyle çevrim içi yapılan toplantıların sayısı ve süresi arttı. Aynı işlemlerde çalışan bireyler arasındaki iletişimin süreleri düştü. Sürekli olarak evde işe ayrılan zamanları yönetmek için ayırma, mobbing olarak yapılanmasa da çalıştırılan birimler üzerinde stresli bir baskı oluşturması." şeklinde konuştu.
Mobbing kişide kronik strese neden olabiliyor
Çalışanın yaşadığı yaşamlarının önemli bir bölümünün iş yerinde kaldıkları ve iş yerlerinin kişinin sadece geçimini sağlamak için ücret masrafını bir yerin ötesinde anlamlı olan yapılar ile kazandığı Doç. Dr.Serkan Yılmaz, "Kişinin, günün verimli olabilmesi için duygusal ve sosyal yaşamını karşılayabilecek bir ortamın sağlanması da mümkündür. Bu doğal insani koşulları bir yana, sonuna kadar de mobbinge kalırsa, bu kişinin olumsuz ruh hali maruz kalıre ve yaşantısına yansıtmakta çok zorlanır.