Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Yıldırım’da Üniversite Eğitimi ve Öğrenci Yurtları Çalıştayı

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Hilal Yıldırır Keser’in gerçekleştirdiği çalıştayda ev sahibi olarak BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ile beraber Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Prof. Dr. Egemen Aras, ilgili daire başkanları ve öğrenci işlerinden sorumlu idari ve akademik personel yer aldı. Programa paydaş olarak İl Müftü Yardımcısı Sedanur Sezen, Kestel Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Aras, Gençlik ve Spor İl Şube Müdürü Mehmet Toprak, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Taşdelen, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Abdullah Beyaz, Emniyet Müdürlüğünden Komiser Mehmet Yıldız, KYK Orhangazi Yurt Müdürü Köksal Saka, Yıldırım Belediyesi Şehir Plancısı Figen Boynikoğlu, özel öğrenci yurdu temsilcileri katılım gösterdiler. Programa ayrıca öğrenci temsilcileri ve konuya dikkat çekmek için pankart açan öğrenciler katıldılar. Çalıştay öncesinde katılımcılara cep telefonları ile online cevapladıkları bir farkındalık anketi uygulandı. 

Üniversite Sayımızı ve Eğitim Niteliğini Artırmalıyız
Çalıştay açılış konuşmasında Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, bilginin insanlık tarihinde üretilme ve kullanılma sürecini grafiklerle anlatarak, bilgiye sahip olan ülkelerin kuvvetlenme zenginleşme ve dünyada söz sahibi olma süreçlerini grafik ve rakamlarla paylaştı. Ülkemizin gelişmesi ve tam bağımsızlığımız için tüm ürün ve hizmetlerin katma değerinin arttırılması gerektiğini, bunun için ise öncelikle insan kaynağına yatırım yapılmasının önemine değinen Rektör Karademir, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın belirttiği ‘Kurallara uyan değil, kuralları yazan ülke’ olabilmek için Ar-Ge’ye ayırdığımız bütçemizi artırmamız ve milli teknoloji hamlesini hızla gerçekleştirmemiz gerekiyor. Milli teknoloji hamlesi için, milli araştırmacılar ve öncelikle milli beyinlerimizin yetişeceği nitelikli araştırmacı üniversite sayımızı artırmalı ve desteklemeliyiz. Bugün 350 milyonluk ABD’de yaklaşık 6000 adet üniversite var ve nüfusu bize yakın Avrupa ülkelerinde bizden en az iki üç kat fazla sayıda üniversite bulunmaktadır.” şeklinde ifadelerini grafikler eşliğinde paylaştı. Rektör Karademir, “Bursa Teknik Üniversitesi, modern dünyanın yeni nesil tematik, ar-ge ve girişimci üniversitesi olarak en az %40 oranında lisansüstü olmak üzere toplam 15.000 öğrenci hedefi ile Bursa ve ülkemize hizmet etmek için var gücü ile çalışmaktadır. Bu noktada öncelikle üniversitenin en büyük yatırım yaptığı ve varlık sebebi olan gözbebeğimiz öğrencilerimize Bursamıza yakışır şekilde ev sahipliği yapmalıyız. Bunun için özellikle şehrimizin doğu tarafında yurt, sosyal ve sportif alanları artırmalıyız.” şeklinde yurtlar konusuna vurgu yaptı.

BTÜ Ar-Ge’ye En Çok Bütçe Payı Ayıran 2. Devlet Üniversitesi
Bursa Teknik Üniversitesi’nin Türkiye’de 2019 yılında bütçesinden %18 Ar-Ge’ye en çok pay ayıran 2. devlet üniversitesi olduğunu belirten Rektör Karademir, “Akademisyenlerimizin bilgi birikimi ve donanımı, laboratuvar ve atölyelerimizin gelişmiş altyapısı, uygulama ağırlıklı sektörel eğitim programımız (SEP) ve Ar-Ge yatırımlarımız Bursa Teknik Üniversitesini öne çıkarıyor. Teknoloji Transfer Ofisimizin girişimcilik eğitimleri ve Kariyer Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezimizin çalışmaları ile öğrencilerimizi iş arayan mezunlar değil, henüz okurken iş teklifi alan ve/veya kendi işyerini kurabilen bireyler olarak yetiştiriyoruz. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde BTÜ öğrencilerinin mezun olduktan sonraki ilk altı ay içinde istihdam oranı % 69’a ulaşarak Türkiye ortalamasının çok üstüne çıkmıştır.” şeklinde konuştu. 

Bursa Yükseköğretim Rakamlarında Ciddi Atılım Yapmalı
Çalıştaya katılan kurum temsilcileri de söz alarak, kurumlarının yaptıkları çalışmaları paylaştılar ve rakamlarla öğrenci yurtları konusunda bilgi verdiler. Devletimizin ve ilgili bakanlıkların koordineli çalışmaları ile yurtlar konusunda son yıllarda ilerleme ve oldukça faydalı gelişmeler kaydedildiği örneklerle paylaşıldı. Özellikle FETO darbe girişimi sonrası, velilerde özel ve vakıf yurtlarına karşı yaşanan güven probleminin ciddi boyutlarda olduğu vurgulandı. Genel itibari ile üniversite öğrencilerine Bursa’da çok daha fazla sayı ve çeşitlilikte barınma seçenekleri oluşturulması gerektiği dile getirildi. Öğrencilerin özellikle aşırı öğrenci yoğun yerleşimlerle değil, aksine şehirle kaynaşmış, mahalle kültürü ile barışık, şehrin ekosistemi ile daha fazla iç içe olacak şekilde barınma ortamlarına kavuşturulmasının önemine de değinildi.

Çalıştay raporunun Bursa Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanarak, kısa süre içerisinde katılımcılara ve ilgili kurumlara bilgi ve planlama amaçlı paylaşılacağı bildirildi.

Anahtar Kelimeler:
BursaBtü
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22