Bursa yıllardır iktidar partisinden beklediği hizmetleri alamadı.
Peki bunun sebebi ne?
Bursa 2010 yılına kadar dönemin Bakanı Faruk Çelik’in önderliğinde önemli hizmetleri hayata geçirdi ama ne olduysa olan 2010 yılında oldu. O dönemki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2010 yılında Şanlıurfa’ya gönderildi ve Bursa’ya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç abi olarak gönderildi.
Her gelen bir abi de bir il başkanını getirdi. Bu il başkanlarından çoğu beklenen performansı sergileyemedi. Bursa yatırımsız ve hizmetsiz kaldı.
Bursa’ya adeta göstermelik sembolik hizmetler yapıldı.
2010 yılında Bülent Arınç geldiğinde AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın’dı. Sedat Yalçın’la yola devam edildi. 100 proje denildi. Sembolik projelerle Bursa ne yeni adliyeye taşındı, nede hızlı trenle ilgili önemli adımlar atıldı. Beklenen çalışmalar gerçekleşmedi ve Bursa adeta sahipsiz kaldı.
2015 yılına kadar süreç böyle devam etti.
2015 yılında Bursa’da abi arayışları devam ederken, o dönemin Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Bursa’ya abi olarak gönderildi. Bunun sonucunda Bursa yine beklenen yatırımları tam olarak almadı. Yine hızlı tren, yine yeni adliye yine metro ile ilgili önemli çalışmalar yapılmadı. Bursa’nın borçları vardı. Borçlar konusunda merkezi hükümetten de beklenen destek gelmedi. Şunu da söyleyeyim. Mehmet Müezzinoğlu zamanında Bursa bazı sağlık yatırımları kazandı.
2017 yılında abi olmaya aday o dönemin son Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Ala’da Bursa’ya geldi. Adeta 2 kişi Bursa’ya ağabeylik etmeye çalıştı ama en önde Hakan Çavuşoğlu vardı. Burada da beklenen performans ortaya çıkmadı.
Mehmet Müezzinoğlu zamanında AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun ve yardımcısı ise şu an Bursa İl Başkanı olan Davut Gürkan’dı. Başarısız oldukları için o dönem Cemalettin Torun siyaseten emekliliğe ayrılmıştı. Hakan Çavuşoğlu döneminde ise sürpriz bir isim olarak Ayhan Salman AK Parti Bursa İl Başkanı oldu.
Yine beklenen performansı sergileyemedi. Kendisi için şimdiye kadarki il başkanları içinde en kötü performansa sahip il başkanı diyebiliriz. Sebeplerine gelince; birçok konuya sessiz kaldı, masaya yumruğunu vurmadı. Biz kendisini uyarmak için yazılarda yazdık. Başkan yeterli çalışmalarda bulunamıyor, masaya yumruğunu vuramıyor diye yazılarımızla uyardık. Sonuçta dediğimizde çıktı. Sonrasında AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındı.
2021 yılına girdiğimizde görüntü olarak Efkan Ala Bursa’nın abisi oldu. Sebebi de şu. 2015 yılında AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun’un yardımcısı olan Davut Gürkan, başarısız olduğu için görevden alınmış bir il yöneticisi sıfatıyla, Bursa Kızılay Şube Başkanlığı’na atanan Davut Gürkan sanayici olması sebebiyle çok tartışılmıştı. Sanayici birinin Kızılay’a başkan olması ne kadar doğru, Kızılay’a başkan olmadan önce Kızılay’a üyemiydi değilmiydi, sağlıkla ilgili ne kadar bilgisi var tartışmaları Bursa kamuoyunu uzun süre meşgul etmişti.
Şimdi ise Bursa’nın abisi Efkan Ala’nın liderliğinde Davut Gürkan AK Parti Bursa İl Başkanı oldu.
Şimdi gelelim Bursa neden kaybediyor konusuna.
Yazımın başında da dile getirdiğim gibi 2010 yılından sonra Bursa’ya gelen ağabeyler döneminde Bursa’ya yeterli hizmetin getirilip getirilmediği ortada.
Bir bakıma, Faruk Çelik’ten sonra Bursa’ya gelen hizmetlerin yavaşladığı gün gibi ortada. Bu noktada Bursalı siyasetçilerin pasif kaldığı gözüküyor. Başka bir açıdan baktığımız zaman AK Parti’nin Bursa’da ki oyları günden güne düşmeye devam ediyor. Önümüzdeki yerel seçimlerde AK Parti’nin Bursa’yı kazanması çok zor gibi görünüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 5 milyar iken, 10 milyar olmuş. Bu noktada merkezi hükümetten de ciddi bir destek yok. Yatırımlar ve hizmetler noktasında Bursa geride kalmış noktada.
Bursa’ya verilen en ciddi destek yerli otomobil projesi için Bursa’nın seçilmiş olması. Bursa’nın devasa problemleri çözüm bekliyor. Bursa’nın mega projeleri hayata geçmedi. İnşallah bundan sonra Bursa’ya merkezi hükümetten ciddi destek ve hizmetler gelmeye başlar.
Kalın sağlıcakla.