Güzel bir sokakta kafe, kitapçı veya butik açmak pek çok kişinin hayali. Ancak önemli bir yatırım ve para gerektiren bu tür kararları alabilmek için iyi düşünmek gerekiyor. Yapılacak iş, satılacak ürün, verilecek hizmet, seçilecek lokasyon, bir işin batıp çıkması konusunda en önemli etkenlerden. Ürün, hizmet doğru olsa bile seçilen konum doğru değilse hedefe ulaşılamıyor ve bütün emek boşa gidebiliyor.
Bir işletmenin başarılı olabilmesi için üç etken var
Lokasyon ile veri analitiğini bir araya getirme hedefiyle kurulan Maptriks, konumun gücünü kullanarak müşterilerine iş analitiği çözümleri sunuyor, danışmanlık veriyor. ‘Nerede? Ne? Nasıl?’ sorularına harita üzerinden yapılabilen analizler ile cevaplar sunan Maptriks, KİVO uygulamasıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere yol gösteriyor. Maptriks’e göre, bir işletmenin başarılı olabilmesi doğru ürün, doğru müşteri ve doğru lokasyon olmak üzere temelde üç farklı değişkene bağlı.
Sektöre özel lokasyon değerlendirmesi
Kim Var Orada? sorusunun kısaltılması olan KİVO, yatırım yapmak üzere seçilen konumu sektöre özgü olarak değerlendiriyor ve kullanıcılara 50 sayfalık bir rapor sunuyor. Rapor içeriğinde seçilen konuma dair demografik, sosyo-ekonomik ve sektöre dair rekabet durumuna ilişkin kritik başlıklara dair toplu bir değerlendirme sunuluyor. Maptriks tarafından üretilen MLI (Maptriks Location Index) puanı ile konumun ticari potansiyeline dair başarı parametresi de yatırımcıya iletiliyor. Maptriks’in sektöründe uzman danışman ekibinin rapor özelinde eklediği görüşler ile kullanıcıya verileri yatırım kararlarına dönüştürüp dönüştürmemesi konusunda destek veriliyor.
Ana kriter: Konum
İşletmeler için birçok parametrenin başarı kriteri olarak sayılabildiğini belirten Maptriks Genel Müdürü Akgün Karlıbel, “Bu kriterler sektöre özel farklılıklar da gösteriyor. Fakat bütün sektörlerde etkili olan ana kriter lokasyon ve konum. KİVO, küçük ölçekli girişimcilerin yeni mağaza yatırım planlamasında kullanabileceği ve seçtiği lokasyonun ticari potansiyelini değerlendirebileceği bir mobil uygulama. Geçen yıl KOSGEB’den destek alan kişi sayısının 10 bin civarında olduğu, bu işletmelerin yüzde 15’inin ilk yılda başarısız olduğu biliniyor. Bu bağlamda, alt tüketici segment gruplarına hitap eden KİVO, segment grupları kapsamında, ulusal bağlamda ekonomik katkılar da sağlıyor” diyor.
|