Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Kriz E-Ticareti Teğet Geçecek

Son 10 yıldır rekor üstüne rekor kıran E-Ticaret sektörü, dövizdeki aşırı dalgalanmanın ekonomiyi olumsuz etkilediği son 3 ayı hasarsız atlatmış görünüyor.

500’e yakın yerli ve yabancı sanal mağazayı tek çatı altında toplayan Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, Ağustos’ta ABD Doları’nın 7, Euro’nun da 8 liraya kadar yükselmesiyle başlayan ve Ekim’in ikinci yarısında bir nebze durulan dövizdeki aşırı dalgalanmanın online piyasalara etkisinin yok denecek kadar az olduğunu bildirdi.

-En Büyük Mağaza: Online Mağaza

E-Ticaretin son 5 yıllık büyüme ortalamasının yüzde 32 olduğunu, 2018’in ilk 7 ayında da yüzde 35 büyüdüğünü anımsatan Kayral, “Avantajix üzerinden 500 firmanın online mağazalarından satın almaları incelediğimizde Ağustos-Ekim döneminde de büyümenin yüzde 25-35 civarında sürdüğünü gördük. Evet, AVM’lerdeki ve caddelerdeki dükkanlar boş kalıyor olabilir ama sanal mağazalar eskisi gibi doldu taştı. Artık birçok firmanın en büyük mağazası online mağazalar oldu” diye konuştu.

-Tatil ve Okul Dönemi Avantaj Oldu

Dijital mağazaların, ekonomideki gel-gitlere, fiziksel mağazalardan çok daha hızlı ve sağlam tepki verebildiğinin altını çizen Kayral, şunları söyledi:

“İnternetten satışlarda anlık ölçümlemeler yapılabildiğinden, bir sorun yaşandığında anında müdahale imkanı olabiliyor. Satışlar düşmeye başladığında hemen yeni kampanyalar veya ürünler devreye sokuluyor. Dövizde aşırı dalgalanmaların yaşandığı bu dönemde de online mağazalar hızla pozisyon değişiklikleri yaparak satışlardaki düşüşü kısa sürede durdurdular. Aslında dövizdeki dalgalanmanın Ağustos-Eylül’de yaşanması, online mağazaların işlerini kolaylaştırdı. Bu dönemin en büyük iki harcama kalemini tatil-seyahat ve okula dönüş harcamaları oluşturuyordu. İnsanlar tatil planlarını aylar öncesinden yapıyor, bütçelerini ayarlıyor, izinlerini ona göre alıyorlar. Bu yüzden tatil planlarını kolay kolay bozmuyorlar. Belki tatillerini planladıkları gibi 5 yıldızlı otelde değil de 3-4 yıldızlı otelde yapıyorlar. Ama tatil için ayırdıkları bütçeyi harcıyorlar. Okul harcamaları da aile bütçelerinin zorunlu gider kalemlerinden biri. Onda da avantajlı olduğu için bu dönemde internet tercih edildi. Diğer önemli alışveriş kalemleri giyim, market, teknoloji ürünlerindeki satışlardaki düşüş ise yüzde 10-15 gibi çok sınırlı seviyede kaldı.”

-Online Kitap Fuarları

Güçlü Kayral, online mağazaların çok hızlı pozisyon alabildiğini “kitap” örneğinden hareketle şöyle açıkladı: “Her yıl Kasım ayının ilk haftasında Türkiye’nin en büyük kitap fuarı İstanbul’da düzenlenir. Bu fuarda 8 gün boyunca yarım milyon okur yüzbinlerce kitaba indirimli fiyatlarla ulaşabilir. Dolayısıyla bu fuardan 1 ay öncesinde kitap satışları düşmeye başlar, çünkü insanlar fuarı beklerse kitapları daha indirimli alabilecektir. Fakat Ekim ayındaki bu düşüşü gören kitap satış siteleri, bu sene Ekim ayında ‘Online Kitap Fuarı’ adı altında aynı fuarda yapılacak indirimlerin ve imza günlerinin bulunduğu sayfalar yarattılar ve bu keskin düşüşü durdurdular. Yani online’da çok hızlı pozisyon alıp krizi fırsata ve satışa çevirmeyi başardılar. Bu nedenle biz online dünyada ‘kriz’ ile çok hızlı başa çıkılabildiği görüşündeyiz.”

-E-Ticaretin Avantajları

Kayral, Türkiye’de e-ticaretin öncelikle en uygun fiyatlı ürünlere kolayca ulaşılması özellliğindan dolayı tercih edildiğini kaydederek, “İnsanlar,çarşı pazar gezmek yerine aradıkları ürünün en uygun fiyatlısını birkaç saniye içinde karşılaştırma sitelerinde bulabiliyor. Tatilini ve katılacağı etkinlikleri, fırsat sitelerini kullanarak çok ucuza getirebiliyor. Ayrıca tüm bu alışverişlerini Avantajix.com gibi alışveriş yaptıkça para veren siteler üzerinden geçerek ekstra kazançlar sağlıyor” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Ticaret
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22