Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından; mükemmelliğin temel kavramlarını benimsemek ve hayata geçirmek amacıyla yürütülen Ulusal Kalite Hareketi (UKH) de kurum ve kuruluşların bu konudaki adresi oldu. Bu kapsamda 2020 yılında UKH’ye 10 isim daha dahil oldu. Böylece UKH’ye katılan kurum ve kuruluşların sayısı 724’e yükseldi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Görgün Özdemir, UKH’nin kurum ve kuruluşların mükemmellik yolculuğu için bir rehber niteliğinde olduğunu vurguladı.
Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek Türkiye’nin rekabet gücünü ve refah düzeyini artırmak adına öncü çalışmalara imza atan Türkiye Kalite Derneği’nin yürüttüğü Ulusal Kalite Hareketi (UKH), pandemi döneminde de yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Salgının ardından iş yapış süreçlerini yeniden gözden geçiren çok sayıda kurum ve kuruluş hem hizmet kalitesini artırmak hem de yeni koşullara adapte olmak hem de ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek için UKH’ye yöneldi. Artemis Arıtım, Koza Otomotiv, Farba Aydınlatma Sistemleri A.Ş., Focus Kontrol ve Ölçüm Sistemleri, ELTEMTEK Elektrik Tesisleri ve Mühendislik Hizmetleri, Evas Ev Aletleri A.Ş. ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İSPARK, Yatağan Termik Santralleri A.Ş. ve Metro Ulaşım A.Ş., 2020 yılında UKH’ye katılan isimler oldu. Böylece UKH’ye katılan kurum sayısı 724’e yükseldi.
“Kalite anlayışının önemi daha da arttı”
Pandeminin ardından her alanda değişen paradigmaların dayattığı yeni şartların kurum ve kuruluşlar için bir fırsat niteliğinde olabileceğini vurgulayan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Görgün Özdemir ise, “Pandeminin ardından yaşanan köklü değişim hem sosyal hayatımızda hem iş yaşamında kalite anlayışının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Salgın ile hayatımızda başlayan yeni dönem kurum ve kuruluşların kuvvetli yanları ile iyileştirmeye açık yanlarını keşfetmeleri için son derece önemli. Tam da bu noktada kurum ve kuruluşlara farklı bir bakış açsısı sunan UKH’nin mükemmellik yolculuğunda bir rehber niteliğinde olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.
Mükemmellik yolculuğu için yol haritası belirleniyor!
Ulusal Kalite Hareketi Programı ile öncelikli olarak kurum ve kuruluşların, EFQM Mükemmellik Modeli çerçevesinde kurumsal olgunluk seviyeleri belirleniyor. Belirlenen seviye doğrultusunda kuruluşa, mükemmellik yolculuğu için bir yol haritası sunularak, mükemmellik yolculuğunun ilk adımları belirleniyor. Yapılan değerlendirmelerin ardından kurum ve kuruluşların; kuvvetli ve iyileştirmeye açık alanları tespit edilerek, iyileştirme planları hazırlanıyor. Kuruluşlar; olgunluk seviyesine bağlı olarak 2 ile 5 yıl arasında değişebilen zaman zarfında kararlılık, yetkinlik ve olgunluk seviyeleri olarak adlandırılan mükemmellik aşamalarını tamamlayıp Türkiye Mükemmellik Ödülleri’ne başvurabiliyorlar.