Öne Çıkanlar corona BTSO İhsaniye Revizyon Yankı
banner13

Necmi İnce Yazdı: Araç Muayenesini Yaptıramayan Vatandaş Ne Yapacak?

İnce, yazısında şunları ifade etti:

Geçtiğimiz gün yazımda Bağ-kur ve GSS borcu olan vatandaşların mağduriyetini ele almış ve yetkililerin bu duruma ivedilikle çözüm üretmesinin zaruri olduğunu vurgulamıştım.

Maddi durumu yetersiz olan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması için en azından son yayınlanan kararnamenin süresinin uzatılmasını teklif etmiştim. Ankara koridorlarında da gündeme gelen bu teklif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onayıyla kabul edildi.

Teklifin kabul müjdesini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter’dan yaptığı açıklama ile duyurdu.

Bakan Selçuk konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olan vatandaşlarımız 31 Aralık 2021’e kadar Devlet Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecektir."

Bu durum milyonlarca durumu olmayan vatandaşı sevindirdi.

Çorbada tuzumuz oldysa ne mutlu bize.

Şimdi gelelim bugün işleyeceğimiz konuya.

Bugün fenni muayene adı altında vatandaştan talep edilen fahiş faiz paraları ve trafikten men edilen cezalı arabaların otoparkta kalması sonucu biriken borçtan ötürü mağdur olan vatandaşların durumunu ele alacağım.

Çünkü özellikle sosyal medya ve Whatsapp ihbar hattımız üzerinden devamlı ‘Necmi Bey, fenni araç muayenesi yaptıramayan vatandaşlar ne olacak?’ sorusuyla karşı karşıya kalıyorum.

Milyonlarca vatandaş ne yazık ki araç muayenesini yaptıramıyor. Çünkü araç muayene ücretlerinde karşılaşılan fahiş tablo vatandaşın cebine ağır geliyor.

Mesela, eski araç sahibi bir vatandaş kullanmadığı aracının 5-6 sene fenni muayenesini yaptırmıyor. Sonrasında aracını muayene ettirmek istediğinde 580 lira olan ücret ‘fenni araç muayene faizi’ eklenince 2 bin lira bandına kadar çıkıyor.

Bu denli uçuk bir ücret ile burun buruna kalan vatandaş da ‘Ben aracımı muayene ettirmiyorum, kapının önünde dursun.’ diyor.

Bundan önceki yıllarda Türkiye’de özellikle fenni araç muayeneleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kapsamında iken 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile üst sorumlu bakanlık olarak kalsa da alt kısımda özelleştirme işlemi gerçekleştirildi.

Bu kapsamda da fenni araç muayenelerini gerçekleştiren kurum TÜVTÜRK oldu. Türkiye’de 302 tane hem seyyar hem sabit muayene istasyonları var.

3 yaşından büyük olan ticari olmayan araçlar her 2 yılda bir, ticari araçlar da her yıl fenni muayene yaptırmak zorunda. Asıl sıkıntı da burada başlıyor.

2014 yılında kabul edilen 6552 sayılı torba yasada bulunan ‘Bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla (bu tarih dâhil) 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenesi yaptırmaları gerektiği hâlde muayenelerini süresinde yaptırmamış olanların, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) araç muayenelerini yaptırmaları ve anılan Kanunun 35 inci maddesi uyarınca muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken %5 fazla yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, bu Kanunun yayımlandığı tarihten (yayımlandığı ay dâhil) araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık %1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarı ödemeleri şartıyla anılan madde uyarınca alınması gereken %5 fazlaların tahsilinden vazgeçilir ve yetkili kuruluş tarafından tahsil edilen bu tutarlar anılan maddede belirtilen süre ve şekilde Hazine hesaplarına aktarılır.’ madde kapsamında yapılandırılmıştı.

Bu yapılandırma kapsamında araç muayenelerinde gerçekleştirilen faizler ciddi  oranda düşürülmüştü.

Somut bir örnek verecek olursam, ‘Anadol’ marka aracı olan bir okurumuz 5-6 senedir yola çıkarmadığı aracının 600 lira civarı bir muayene ücreti olmasına karşın TÜVTÜRK’ün faiziyle birlikte 1600 lira para talep ettiğini ifade etti.

Bu faiz neyin nesi!

Muayene istasyonlarında alınan 380 liralık ücret yetmiyor mu?

Muayene esnasında 380 liralık ne yapıyorlar?

Vatandaş bunları soruyor, biz de buradan yetkililere soruyoruz!

7256 sayılı alacakların yapılandırması ile ilgili çıkan kanun kapsamında TÜVTÜRK’ün fazi borçlarını neden yapılandırmadığı tam bir muamma!

Muayene yaptırılmayan araçlar evin önünde yahut otoparkta yatıyor. Yediemin Otoparkları hurda mezarlığına dönmüş vaziyette. Bu durum milli servete büyük bir zarar.

Vatandaşların söylediği ve bizim talep ettiğimiz şey çok açık: 7 sene önce olduğu gibi yeniden bir alacakların yapılandırılması hakkında çıkarılacak karar bu durumu çözmeye yetecektir. Bu durum hem vergi barışı kapsamında hem de milli servetin korunması kapsamında da güzel bir adım olacaktır.

Bu şekilde olursa belli özel şirketler değil; vatandaş ve Türkiye kazanacak.

TÜVTÜRK’ün geçtiğimzi yıl yayınladığı verilere göre trafiğe kayıtlı 12 milyon 503 bin araç olduğunu göz önünde bulundurusak alınan ücretlerin boyutunu daha iyi idrak ederiz.

2014 yılındaki yapılandırma sonrası 1 milyon 200 bin aracın muayene olduğu gerçeğini de göz önüne alırsak; bugün 7256 sayılı yasaya eklenecek yapılandırma sonrası yaklaşık 2 milyon araç muayene için sıraya girecek. Bu durumda devlet de vatandaş da karlı çıkmış olacak.

Vatandaşın yaşananlara tepki göstermemesi maalesef yetkisi bulunan özel sektör firmaları istediği gibi fahiş miktarda fiyatları yükseltiyor.

Sonrasında vatndaş yine mağdur...

Umuyorum ki mağdur olan vatandaşa bir müjde de vergi barışı ve alacakların yapılandırılmasına yönelik kararda fenni araç muayenesi kapsamında gelir de milyonlarca vatandaşın yüzü güler.

Anahtar Kelimeler:
NecmiinceAraçMUAYENE
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22