Öne Çıkanlar corona Revizyon İhsaniye BTSO Bursada teleferik ücretlerine zam
banner13

Gürer: “Üretici perişan, İktidar sadece seyrediyor”

Gürer, ürün değer bulmadığı için kredi borçlarını ödeyemeyen Çiftçilerin haciz ve icra kıskacındaki olduklarını ve kelimenin tam anlamıyla “yandım anam” dediğini ifade etti.

 

Kilogram başına 1 liraya yakın maliyeti olan patates ve soğanın, maliyetinin çok altında fiyatlara bile satılamadığı için depolarda çürümeye terk edildiğini anlatan Gürer, iktidarın tarım konusunda planlamasının olmamasının, bu soruna neden olan en önemli etkenlerin başından geldiğine işaret etti.

 

PATATES VE SOĞANLI BASIN TOPLANTISI

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, patates ve soğan üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

 

ÇÜRÜMEYE AZ KALDI

 

Tarım alanında yaşanan sorunların her geçen gün biraz daha büyüdüğünü kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu sorunlara çözüm bulunamaması halinde, Türkiye’de önümüzdeki dönemlerde kıtlık bile yaşanabileceği uyarısında bulundu.

 

Basın toplantısına getirdiği patates ve soğanları basın mensuplarına gösteren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Nevşehir’de korunaklı olmayan depolarda bekletilen patatesin  bir bölümünün filizlendiğini, halen değer bulacak depoda ürün olduğunu ancak  15 gün içinde ise çürüme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

 

NÜFUS ARTTI, ÜRETİM AZALDI

 

Ülkemizde 527 bin dekar alanda yıllık 2 milyon ton soğan ve 141 bin hektar alanda 5 milyon tona yakın patates üretiminin gerçekleştirildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000’li yıllarda Türkiye’nin nüfusunun, bugünkü nüfustan 30 milyon daha az olmasına rağmen, o dönemki patates üretiminin, bugünden daha fazla olduğunu anımsattı.

 

PATATES FİLİZLENDİ

 

Köy ve kasabaları sürekli ziyaret ederek üreticilerin yaşadığı sorunları birinci ağızdan dinlediğini ve bu sorunları Meclis’te gündeme getirdiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, filizlenmeye başlayan depolardaki patatesin, soğanın artık son aşamaya da geldiğini kaydetti.

 

PLANLAMA YOK

 

Buna rağmen halen kurtarılabilecek miktarda patatesin bulunduğunu söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde patates neden bu durumda? Soğanda niye bu sorun her yıl tekrarlanıyor? Çünkü planlama yok. Ürün para ederse çiftçi bir sonraki yıl daha çok ekiyor. İkinci yıl para etmeyince de ekim azalıyor. Bu kez sonraki yıl üretim az olduğu için tüketici daha pahalıya ürün almak zorunda kalıyor. Soğan ve patates   bu nedenle üretici ve tüketici fiyatı en fazla değişken ürün oluyor, diye konuştu.

 

ÜRETİCİ “YANDIM ANAM” DİYOR

 

Patatesin ve soğanın katma değerli ürün haline dönüştürülmesi ve İhracat  şansının olduğunu ancak iktidarı bu tür önerilere sürekli kulak tıkadığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Maliyeti 1 lirayı bulan her iki ürün ne yazık ki  bu yıl maliyetine bile satılamamıştır. Yalnız İç Anadolu’da 500 bin ton patates üretici deposunda bekliyor. Girdi fiyatları ile ürün maliyeti artıyor. Üretici Ürettiği ürünü satamıyor. Büyük bir mağduriyet var. Binlerce üretici kelimenin tam anlamıyla ‘yandım anam!’ diyor. Ürünü depoda kalmış, çürüme riski artıyor. Bankalara, tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödeyemeyen üretici, haciz ve icra kıskacıyla karşı karşıya. ” şeklinde konuştu.

 

BORÇLAR ERTELENİP FAİZLER SİLİNMELİ

 

Üreticilerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik değerlendirmelerde de bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım kredi kooperatifleri bu ayın sonuna kadar icraları ertelemişti; borçlarla ilgili bir yapılandırma gelmedi. Bu konuda Kanun Teklifi verdim. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da gibi Çiftçilerin  borçlarının faizleri silinmeli, ödemeler ertelenmeli ve yeni faizsiz kredi olanağı sağlanmalıdır. Çiftçi yeniden ekim yapabilmesi için kredi alabilmelidir” dedi.

 

TMO ALIM YAPMALI

 

Her çiftçinin modern depolama olanağı olmadığını ,genelde ev altlarında sınırlı süre ürün  depolandığını belirten Gürer,“ Çiftçilerin ürün depolayabileceği TMO’nun modern korumalı depolar, tesisler yaparak  çiftçiye  destek olması gerektiğini  ve daha uzun süre ürünün  bozulmadan depolanmasının sağlanabileceğini söyledi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  acilen ise TMO ve tarım kredi kooperatiflerinin maliyetini bile satılamadığı için depolarda çürümeyi bekleyen patates ve soğanları  hemen satın alması gerektiğini de söyledi.

 

PATATES VE SOĞAN KATMA DEĞERİ

 

YÜKSEK ÜRÜNLER SINIFINA ALINMALI

 

Ürünlerin depolarda çürümeye terkedilmesinin akıl almaz bir durum olduğuna işaret eden Gürer, “Patates ve soğan taze tüketilmesi yanında dondurulup, işlenerek katma değerli ürün olarak değer bulması sağlanabilir. İhracat yapılabilir.  Patates işlenerek Parmak patates, cips, püre, patates unu  olacakta değerlendirilebilir. Çürütülmesi akıl alacak iş değil. Cumhurbaşkanı ‘dağı taşı ekin’ dediği için üretici ekti ama şimdi ürünlerini satamıyor. Bu duruma siyasi iktidarın el koyması en kısa sürede soruna çözüm üretmesi gerekiyor”  diye konuştu.

 

TÜRK TARIMINI KİMLER YÖNETİYOR?

 

İktidarın, ürünün değer bulması için herhangi bir çaba göstermediğine de vurgu yapan CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında şu konulara da değindi:

 

“İktidar ürünlerin çürümesini seyrediyor. Tarımın bütününde de  sorunlar katlıyor. İthale dayalı politikalar ağırlık kazanıyor. Burada bir iş bilmezlik  mi yoksa kasıt mı var? Tarım yurtdışından yazılan reçetelerle yürütülmekten vazgeçilmelidir. Dünya Bankası, IMF ve ABD’li uzmanları raporladığı  tarıma yönelik süreçler adları kullanılmasa da  uygulama olarak devam ediyor. Çiftçi mağduriyet her yıl artarak devam ediyor., sorunlarına çözüm  getirilmiyor. Girdi fiyatları adeta patladı. Çiftçi gübrenin yanına varmakta zorlanıyor. Sulama suyu için kullanılan elektrik faturasını ödeyemez durumda. Bir an önce çiftçilerin borçları ve depolardaki ürünlerle ilgili, çözüm üretilmeli. Sıkıntı büyüklüğünü iktidar fark etmelidir.. Anadolu’da pek çok ilde patates üreticisi gerçek anlamda şok yaşıyor ve haklı olarak ne olacak bu işin sonu ?  sorusunu soruyor. Niğde, Konya, Aksaray, Nevşehir, Afyonkarahisar, Bolu’da patates sorunu var. Ankara, Amasya, Çorum’da soğanla ilgili sorunlar büyüyor. İktidar laf üretmek yerine sorunlara çözüm bulmalı. Patates tamamı geçmişte Toprak Mahsulleri Ofisi üreticiden almıştı. Durum vahim ,bu yılda aynı uygulama yapılıp acilen TMO alıma girmelidir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner22