Kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Building Markets, yüzde 43’ü ihracatla uğraşan Suriyeli işletmelerin potansiyelini açığa çıkarabilmek için 2 binin üzerinde girişimciye eğitim, mentorlük ve işbirliği desteği verdi. Suriyeli KOBİ’ler aldıkları eğitim ve işbirliği desteğiyle istihdam sağlıyor, Türkiye’nin ihracatına katkıda bulunuyorlar. Suriye’nin Halep bölgesinde tarımla uğraşan Muhammet Maen’in hayatı 2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı ile değişti. İşini bırakmak zorunda kalan Maen, arazileri nedeniyle ölüm tehditleri aldı. Sürekli devam eden hava bombardımanlarının oturduğu mahalleyi hedef almasıyla 2015 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etti.
Türkiye’deki ilk yıllarında sürekli iş aradığını ancak tarım alanında edindiği tecrübeleri bir girişime çevirmek istediğini belirten Maen, “Benim için Türkiye’de iş bulabilmek oldukça zordu. Tarım alanında edindiğim tecrübeleri paylaşarak üretmenin, ailem için en iyi hayatısağlayabileceğine düşünerek bir şirket açmakta karar kıldım. Birden fazla ortakla 2016 yılında şirketimizi kurduk. Tarım ürünlerini iyi tanıdığımızdan bu alanda bir şirket kurmamız mantıklı bir karardı”şeklinde konuştu.
‘Türkiye’de üretilen tohum Suriye’de rağbet görüyor’
Gos Agro Gıda olarak başta Türkiye olmak üzere Çin ve Avrupa ülkelerinden aldıkları tohum, gübre, tarım ilaçları ve makinelerini Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiklerini belirten Maen, “Türkiye’de üretilen tohum bereketi ve dayanıklılığıyla Suriye’de oldukça rağbet görüyor. Türk ürünlerinin kalitesinin tüm Ortadoğu’da beğenildiğini söyleyebilirim. Fiyat konusunda rekabet edebilmek için Çin’den de ürün getiriyoruz ancak kalite sorunları yaşıyoruz. Suriye lirasının değer kaybetmesi, koronavirüs pandemisi gibi olumsuzluklardan etkileniyoruz ancak ürünlerimize talep devam ettiği için ayaktayız” dedi.
‘Building Markets eğitimleri çok faydalı oldu’
Building Markets’in girişimine sağladığı katkıları anlatan Maen, “Building Markets’in girişimimize en önemli katkısı eğitimlerle oldu. Pek çok Suriyeli girişimcinin en çok zorlandığı konu olan Türkiye’nin iş kanunlarını öğrenmemizde ve uygulamamızda Building Markets’in eğitimleri fayda sağladı. Türkiye finans sistemine entegre olabildik. Ayrıca Building Markets’in girişimcilere sağladığı ihale desteğiyle yüzbinlerce dolarlık anlaşmalar yapabildik. Kazandıklarımızla büyüdük ve daha fazla kişiye istihdam sağlama şansını yakaladık” ifadelerini kullandı.
‘Türkiye ilk geldiğimde her şey bizim için çok yeniydi’
Türkiye’deki ilk günlerini anlatan Maen, “Türkiye’ye ilk kez adım attığımızda, her şey bizim için farklı ve çok yeniydi. Suriye’de devlet için çalışan tarım işçileri olarak yürüttüğümüz faaliyetleri Türkiye’de uygulayamacağımızı biliyorduk. Building Markets’in eğitimleri bu konuda bizlere oldukça destek oldu. Suriye’deyken maaş gününü bekleyen çalışanlardık. Türkiye’deyse işverenler haline geldik. Umarız Building Markets desteğiyle daha fazla kişiye iş imkanı sağlayabiliriz” dedi.
‘Pazar ağımızı geliştirmek istiyoruz’
Şirketinin geleceğiyle ilgili düşüncelerini paylaşan Maen, “Şu anda Suriye pazarına odaklanmış haldeyiz ancak ürünlerimizi Suriye’nin yanı sıra diğer Ortadoğu ve Körfez ülkelerine de satmak istiyoruz. Building Markets desteğiyle değeri yüksek uluslararası ihaleleri takip ediyor ve onları almak için hazırlanıyoruz. Building Markets ihaleleri kazanabilmemiz için gerekli desteği bizlere sağlıyor. Umarız ileride Türk ürünlerini daha geniş bir pazara ulaştırabilir, içinde yaşadığımız ülkeye daha büyük katkılar sağlayabiliriz” şeklinde konuştu. Türkiye’de üreten ve istihdam sağlayan Muhammet Maen gibi 2 binden fazla girişimciye destek veren Building Markets, 2016’dan günümüze Suriyeli işletmelerin 600 bin dolarlık sözleşme ve 250 bin dolarlık yatırım kazanmasını sağladı. Türk mallarının Ortadoğu pazarında rekabet edebilmesini sağlayan Suriyeli girişimciler, her geçen gün daha fazla istihdam yaratarak ekonomimize artı değer katılmasına yardımcı oluyor.