31 Mart 2019'da gerçekleştirilen mahalli idareler genel seçimlerini de geri bıraktık.
Ülke olarak ilk kez ittifaklarla girilen bir yerel seçim yaşadık.
Sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağı merak konusuydu.
Malum bundan önceki yazılarımda da belirttiğim gibi yerel seçimlerde İttifaklar olsa da, seçimde partilere oy verilse de, bundan daha önemli olarak adayların önde değerlendirileceğini yazmıştık, öylede oldu.
Tabi ki seçmen bu bakışını, sandıkta çıkan sonuçlarla da resmen göstermiş oldu.
Şimdi isterseniz yerel seçimlerde ülke genelinde nasıl bir sonuç çıktı onu değerlendirelim.
-AK Parti’nin Oy oranı ve sayısı : %44,33 = 20.583.896
-CHP’nin Oy oranı ve sayısı : %30.12 = 13.983.738
-İYİ Parti’nin Oy oranı ve sayısı : %7,45 = 3.459.491
-MHP’nin Oy oranı ve sayısı : %7,31 = 3.394.366
-HDP’nin Oy oranı ve sayısı : %4.24 = 1.970.379
-Saadet Partisi’nin Oy oranı ve sayısı : %2.71 = 1.257.487
AK Parti’nin %44'lük, MHP’nin ise %7'lik oyu ile Cumhur İttifakı’nın 31 Mart yerel seçimlerindeki oy oranı %52 oldu. Yani Cumhur İttifakı seçimleri kazanmış oldu.
Bu oy oranı ile kazanılan iller ve ülke genelinin değerlendirilmesi...
Öncelikle Cumhur İttifakı’nın gündeme getirdiği BEKA meselesini güneydoğu ve doğu illerindeki seçmenlerin çok iyi anladığını söyleyebiliriz.
AK Parti Kürt seçmenin en yoğun olduğu iller olan Şırnak, Ağrı, Bitlis'i HDP'den aldı. Bu illere İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmıştı. Seçim sonuçları, halkın kayyumun hizmetlerinden memnun olduğunu da göstermiş oldu.
Bu seçimin en karlı çıkan partilerinden biri şüphesiz MHP oldu. MHP 6 yeni il kazandı.
MHP, Cumhur İttifakı kapsamında, Erzincan, Karaman, Amasya, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Kütahya ve Bayburt'ta belediye başkanlıklarını kazandı. Böylece MHP, biri büyükşehir olmak üzere 12 ilde belediye başkanlıklarını aldı.
Millet İttifakı olarak seçime giren CHP ve İYİ Parti ise toplamda 11 büyükşehir, 10 il, 209 ilçe belediye başkanlığını kazandı.
Özellikle yerel seçimlerin en büyük sürprizlerinden birisi de, Ankara ve İstanbul'un CHP adaylarına geçmiş olması oldu.
Sandıktan çıkan bu sonuçta özellikle AK Parti’de olan büyükşehirlerin, seçmenin iradesi ile bazı konulardan dolayı AK Parti’ye özellikle bir mesaj olarak değerlendirildi.
Malum AK Parti’den ekonomik sıkıntı ve halkın istediği (Eyt, ek gösterge ve kısmi af) gibi bazı konularda taleplerin yerine getirilmesi istenmişti.
İşte bu yerel seçimde seçmen, seçime genel seçim noktasında bakarak, bazı illerde de oy vermeyerek tepkisini de göstermiş oldu.
Özellikle İstanbul, Ankara, Adana, Bolu, Antalya ve Bolu gibi iller AK Parti’deyken, bu seçimlerden sonra bu illeri Millet İttifakı kapsamında CHP’nin alması da dikkat çekti.
Genel anlamda bu seçimlerde HDP'nin oylarında ciddi düşüşler oldu. Halk artık eskisi gibi partizanca HDP’ye oy vermiyor. Gerçi batıda aday çıkarmasa da, doğuda çıkardığı adaylar istediği başarıyı sağlayamadı.
Özellikle o bölgede TKP adayı olarak Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun, HDP’ye karşı kazanması da HDP'ye siyasal anlamda ciddi bir darbe oldu. Yani nerden bakarsanız bakın, HDP’nin siyasi gücü her geçen seçimde azalmaktadır. Artık o bölgenin insanı da neyin ne olduğunu çok iyi görmektedir.
Sonuç olarak bu yerel seçimlerde, tüm siyasi partilerin aldığı belediyeleri detaylarıyla sizlere aktarıyorum.
Gerçi YSK’nın ülke genelinde yerel seçimlerin hepsini onaylamadığını iletelim. Resmi olmayan sonuçları sizlerle paylaşıyorum.
-AK Parti 15 büyükşehir, 24 il, 536 ilçe;
-CHP 11 büyükşehir, 10 il, 191 ilçe;
-MHP 1 büyükşehir, 10 il, 145 ilçe;
-HDP 3 büyükşehir, 5 il, 50 ilçe, 11 belde;
-İYİ Parti 18 ilçe,
-Saadet Partisi 9 ilçe, 7 belde,
-DSP 3 ilçe, 1 belde,
-BBP 5 ilçe, 3 belde;
-Demokrat Parti 2 ilçe 1 belde
Bu şekilde Büyükşehir, il ve ilçelerde siyasi partiler belediyeleri kazanmışlardır.
Bu arada unutmadan ülke genelinde hala bazı illerde seçimlerle ilgili YSK'ya yapılan itirazların devam ettiğini aktaralım. Özellikle İstanbul’da işler arap saçına gönmüş durumda.
Ama Anakara'da yenilgi kabullenildi...
İstanbul'da yaşanan olaylardan dolayı, bir şeylerin yanlış gittiği konusunda herkes mutabakat sağlanmış durumda ama bu itirazlar sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım mı olacak? Yoksa Ekrem İmamoğlu mu olacak herkes merakla bekliyor.
Bakalım düğüm ne zaman çözülecek...
Sonuçta adalet her kes için lazım....
Bizlerde bekliyoruz.
BURSA'DA SANDIKTAN CUMHUR İTTİFAKI ADAYI AKTAŞ ÇIKTI!
Bundan önce defalarca yazdım...
Bursa'da yerel seçimlerde sıkıntı var diye.
Hatta Cumhur İttifakı 6 İlçede kaybedebilir diye söylemiştim.
Yani bıçak sırtı bir seçim bizi bekliyor demiştik.
Dediklerimizde oldu...
Cumhur İttifakı AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş, zorda olsa seçimi kazandı.
İşte alınan secim sonuçları...
AK Parti'nin adayı Alinur AKTAŞ %49,57 oy alırken,
CHP'nin adayı, Mustafa Bozbey % 46,89 oy aldı.
Yani %1 oy yer değiştirseydi İstanbul, Ankara'nın kaybedilmesi sonucu muhafazakâr olarak bilinen İllerden birisi olan Bursa'da, 20 yıl sonra CHP'li bir Belediyeye teslim edilecekti.
Ama Bursa seçmeni iyi bir mesajda vermiş oldu.
Gelelim benim sıkıntı var diye yazdığım ve uyardığım İlçelerin durumuna.
Öncelikle Bursa'da AK Parti'nin secimden önce 15 ilçenin elinde olduğunu ve 2 ilçenin(Mudanya, Nilüfer) CHP'de olduğunu hatırlatalım.
Bu yerel seçimler sonrasında ise AK Parti Bursa’da 14 ilçeyi ve büyükşehiri kazanırken, bir fire vererek, Nilüfer, Mudanya ve Gemlik ilçelerini de, CHP’ye kaptırdı.
Ama gelin görün ki, Millet İttifakı Bursa'da daha da başarılı olabilirdi.
Benimde yazdığım özellikle Karacabey ve Orhangazi’de Demokrat Parti’yi kale almayan Millet İttifakı ciddi bir yanlış yapmıştır.
Hatta Saadet Partisi İttifaka dahil edilseydi, şimdi Mustafa Bozbey Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti.
Şayet benimde dediğim gibi bu ittifaka Demokrat Parti’de katılsa idi seçim sonuçlarına göre her iki ilçeyi Karacabey ve Orhangazi’yi Millet İttifakı alabilirdi.
Yine Mustafakemalpaşa'da ise kıran kırana bir seçime şahit olduk.
Bursa’nın en büyük ilçesi olan Osmangazi’de seçimi mevcut belediye başkanı ve Cumhur İttifakı AK Parti Osmangazi Belediye Başkan Adayı Mustafa Dündar kazandı. Malumunuz, Mustafa Dündar Osmangazi’de bir efsaneye dönüşmek üzere.
Bursa’nın ikinci büyük ilçesi Yıldırım’da seçimi Cumhur İttifakı Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz rahat bir şekilde kazandı. Yıldırım’da BBP’den seçime giren Ayhan Özbek’in de aldığı oy oranı ile ciddi bir hayal kırıklığı yaşadığını da iletmiş olayım. Ayhan Özbek aldığı 7 bin civarında oy ile partisinden tek bir kişiyi bile belediye meclisine taşıyamadı.
Orada özellikle yörenin Milletvekili Mustafa Esgin’in, sıkıntıyı görüp gece gündüz çalışarak, Cumhur İttifakı AK Parti Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Adayı Mehmet Kanar'a seçimi kazandırdı. Rakibi eski Bakan Şükrü Erdem ise bu yarış sonrasında yenilmiş oldu. AK Parti bir zafer daha kazanmış oldu.
Mudanya’da ise bu dönem çok ümitli olan Cumhur İttifakı AK Parti Mudanya Belediye Başkan Adayı Murat Ünal, elinden gelen çabayı sarf etse de, seçmenin tercihi mevcut Millet İttifakı CHP Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türk Yılmaz oldu.
Yine AK Parti'de olan Gemlik ilçesinde, Cumhur İttifakı Gemlik Belediye Başkan Adayı Berkay Bulut beklenen yüksekliği hem Bursa'da hem de Gemlikte sağlayamadığı için bu seçimi kazanamadı. Seçimi Millet İttifakı CHP Gemlik Belediye Başkan Adayı Uğur Sertaslan iyi bir muhalefet ve seçmenin desteği ile kazanmış oldu.
Bu arada Bursa'da Cumhur İttifakı noktasında, MHP'ye verilen tek ilçe olan Yenişehir ilçesini Cumhur İttifakı MHP Yenişehir Belediye Başkan Adayı Davut Aydın kazandı.
Dağ ilçelerinde dediğimiz gibi AK Parti fire vermeden seçimi kazandı.
Gelelim Millet İttifakı CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, bu yerel seçimlerde bu kadar neden başarılı oldu sorusunun cevabına.
Başta, Nilüfer ilçesinden %62 oyla ciddi destek geldiğini görüyoruz. Bu İlçede yıllarca belediye başkan yardımcısı olarak görev yapan Turgay Erdem, sandıktan güçlü bir şekilde çıkarak Başkan olarak seçildi.
AK Parti’nin Nilüfer Adayı Necati Şahin’in seçimlerden önce yazdığım gibi bu ilçeyi alması hayaldi ve olmadı. Zaten sonuca baktığımızda %35 oy ile nerdeyse 2 katı fark yiyerek seçimde hezimete uğradı.
Malum bundan önceki yerel seçimlerde (2014), AK Parti ve MHP'nin Bursa oylarına baktığımızda, %65 oy aldıklarını görüyoruz.
Hatta AK Parti önceki dönemki yerel seçimlerde tek başına Bursa'da %49,6 oy almıştı. Yani 2019'taki secim sonuçları alınmıştı.
Şimdi AK Parti ve MHP’nin, Bursa'da aldığı oylara baktığımızda ise nerdeyse arada %15'likbir oy farkı olduğu görülmektedir.
Peki bu oylar nereye gitti?
Hangi partiye kaydı?
Seçmen bu hareketiyle kimlere mesaj verdi.
Tabi ki bununla ilgili detayları, siyasi partilerin genel merkezleri yapacaktır.
Ama bizlerde bu yerel seçimde, İstanbul’un ve Ankara'nın kaybedilmesi noktasında bakıldığında, Bursa'da ki seçim sonucunun bir zafer olduğunu söyleyenlerin olduğunu iletelim.
Evet Bursa'da yerel seçimler artık bitti.
Bizlerde Bursa’mızda seçilen tüm belediye başkanlarına hayırlı olsun dileklerimizi iletiyoruz.
ALLAH utandırmasın....
Artık daha yaşanabilir bir Bursa için yeni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın tüm sorunları çözmesi için çalışma vakti geldi.
Zaten ülke genelinde Bursa başta olmak üzere AK Partili olan büyükşehirlerde şayet halkın sorunlarını çözmezse, bir sonraki genel seçimde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ciddi sıkıntılara gireceği kanaatindeyim.
Yani halk AK Parti'ye bir fırsat daha verdi.
Şayet AK Parti bu fırsatı değerlendiremezse, bundan sonraki sürecin hiçte iyiye gitmeyeceğini söyleyebiliriz.
Şimdilik bu kadar siyaset yeter.
Şimdi ülke olarak üretmek ve çalışmak vaktidir.
Çünkü zaman akıp gidiyor...
Bizden söylemesi...